Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-03-05 08:02:00

Durva álhír terjed Magyarországon egy veszélyes vírus megjelenéséről

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének (MTA ÖKEI) munkatársai cáfolják, hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát (KKVLV) mutatták ki a Margit-szigeten azonosított kullancsokban – írja az MTI.

Durva álhír terjed Magyarországon egy veszélyes vírus megjelenéséről

Az egyetem közleményében a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1 aktuális csatornán kedden elhangzott szavaira reagált.

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának, Kapiller Zoltán István ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a műsorban, hogy a PTE kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát azonosították az egyik élősködőben, és a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül adhatják át.

A PTE virológusai és az MTA ÖKEI munkatársa azt írták, hogy Kapiller Zoltán István nyilatkozatában összemosott több fontos információt is. A szakértők szerint valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát 2009-ben egy Margit-szigeti sünön, de a vírus magyarországi jelenlétére közvetlen bizonyíték nincs.

A PTE csapata valóban végezt kutatásokat a vírussal, és kizárólag a nevezett vírus vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosítottak vadnyulakban és rágcsálókban.

A PTE és az MTA ÖKEI munkatársai a közleményben leszögezték: Kapiller Zoltán István szavaival szemben szó sincs a krími-kongói vérzéses láz vírusának magyarországi jelenlétéről, a vírus pedig az elnök nyilatkozatával ellentétben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink