Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-28 10:02:00

Orbán: Bízzanak bennem!

“Lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni. Az a valószínű, hogy Magyarországon is megjelenik a koronavírus” - közölte Orbán Viktor a ma reggeli rádióinterjújában, de hangsúlyozta, erre a kormány fel van készülve. Azt kérte, bízzanak a hatóságban, az egészségügyi szakemberekben, és benne is. A miniszterelnök a történelmi kihívásnak a migrációt nevezte.

Orbán: Bízzanak bennem!
Orbán Viktor miniszterelnök, fotó: MTI

A koronavírus minden figyelmet magához vont, de a történelmi kihívás az maga a migráció. A kérdés az lesz a következő tíz évben is - mondta Orbán Viktor a szokásos reggeli rádióinterjújában a Kossuth Rádióban Nagy Katalin kérdésére, ami arra vonatkozott, hogy a Reuters hírügynökség török katonai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy mostantól a törökök nem tartják fel a szír menekülteket.

A miniszterelnök erre azt mondta, nem kell aggódnunk Magyarország biztonsága miatt. Azért sem, mert megkezdődött a V4-ek és Erdogan török elnök találkozójának az előkészítése, és ez még a márciusi EU-csúcs előtt megtörténik.

A miniszterelnök szerint mindamellett józan paraszti ésszel megválaszolható, hogyan kerülnek a migránsok a szerb-magyar határra. Görögország nem képes megakadályozni a migránsok “áttrappolását” délről felfelé, és ezzel sok bajt és gondot okoznak nekünk is. De amíg egységesek a magyarok, nem kell félni - hangoztatta.

Koronavírus

A koronavírus kapcsán Orbán Viktor két újszerű fejleményt említett: Észak-Olaszországban egy európai gócpont alakult ki, és hogy a vírus már a szomszédos országokban is megjelent.

“Lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni. Az a valószínű, hogy Magyarországon is megjelenik a vírus” - közölte, de hangsúlyozta, hogy erre a kormány fel van készülve.

Tartottak szemléket, megállapították, hogy a vírus azonosításához szükséges eszközök az egészségügyi laboratóriumban rendelkezésre állnak, és nemzetközi mércével is elismert tudású szakembereink vannak.

“Mi a jobban szervezett országok közé tartozunk” - fogalmazott a miniszterelnök, leszögezve: működik az operatív törzs Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével, és a hatósági rendszer. “Amennyire lehetett, felkészültünk, 24 órás ügyeleti rendszert működtetünk” - tette hozzá.

Legalább olyan fontos, hogy az emberek együttműködésére is szükségük van. Ha egy miniszter azt kéri, hogy ne utazzanak a koronavírussal fertőzött területre, akkor ez egy kérés, “de egy erős kérés” - mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy persze senkit nem fognak letartóztatni a határon.

Mennyire komoly járvány?

Lehet jókat beszélgetni arról, és az igaz is lehet, hogy az influenzában többen halnak meg - mondta arra, hogy mennyire komoly a koronavírus járvány. De azt ismerjük, az ellenszerét is, ez viszont egy ismeretlen, nem belátható hatású vírus. Nem teljesen indokolatlan, hogy félnek az emberek - tette hozzá a miniszterelnök, jelezve, hogy bizonyos szempontból érti az emberek pánikreakcióját. “Szokva is vagyunk hozzá, értem a lelki helyzetet” - fogalmazott és megismételte: a magyar kormány ellátja a feladatát. Ha fontos információnk van, 24 órán belül, azonnal meg fogják kapni az emberek.

Bízzanak a hatóságokban, az egészségügyi szakembergárdában, bízzanak a rendőrségben. “Bízzanak bennem is” - kérte Orbán Viktor.

Konzultáció

A nemzeti konzultáció intézményéről a miniszterelnök ezúttal is elmondta, hogy ez egy olyan módszer, amivel a kormány biztosítja, hogy bizonyos kérdések eldöntésében részt tudnak venni benne az emberek. Tíz éve erre törekszik, hogy az emberek is “legyenek benne a döntésben”. “Nem címzi névre, de ő - az előző kormányokkal szemben - úgy gondolja, hogy őket nem azért választották meg, mert ők a legokosabbak, hanem mert az emberek úgy gondolják, hogy ők képviselik a legjobban őket és a magyar érdekeket.

Börtönbiznisz

A börtönbiznisszel kapcsolatban arra, hogy 115 százalékos telítettségűek a börtönök, Orbán Viktor azt mondta, hogy szerinte a nemzetközi gyakorlatot “revízió alá kellene venni”. Az elítélteket nem lehet kínozni, ebben egyetértenek, és abban is, hogy arra kell törekedni, hogy az elítéltek visszatérhessenek a törvénytisztelő emberek világába.

Nem lehet elvárni, hogy olyan legyen mint otthon

De mint mondta, a börtön arra való, hogy az elítéltek a büntetésüket letöltsék, azt nem lehet elvárni, “hogy olyan körülmények legyenek, mint otthon”. Az pedig, hogy erőszakos bűnözők, akik családokat irtottak ki, és arra hivatkozva hogy például nincs kellően szellőztetve éjszakánként, vagy csak három négyzetméterük van éjszaka, négy helyett, milliókat zsebelnek be, joggal sérti az emberek igazságérzetét - hangoztatta a miniszterelnök.

A nemzeti konzultációra visszatérve azt mondta, ha például ebből lesz egy nemzetközi vita, szeretné, ha Magyarország a lehető legszélesebb háttérrel, az emberek véleményével menne ebbe a harcba.

Soros - hadrend, katonai logika

A műsorvezető felvetésére, aki az NGO-kat, és az ügyvédeket is szóba hozta, azzal, hogy Soros Györgyhöz köthetőek, a miniszterelnök azzal válaszolt, megadva a tiszteletet az ellenzéknek, nem alábecsülve őket, de azt kell mondja: nekünk Soros György és az ő világa a politikai ellenfelünk. Ha csak az ellenzékkel kellene vitatkozniuk, azt mondanák: “köszönjük, megvagyunk” - mondta. De szerinte ”sajnálatos tény”, hogy az ellenzék összenőtt Soros Györggyel, akinek a csapata egy jól szervezett, civil álruhában bújt katonai szervezet.

Ők hadrendben állnak, katonai logika alapján mozognak - mondta Orbán Viktor, elmagyarázva, hogy Soros György a csapataival ki akarja fosztani az országot, de ”a végén mindig anyagiakról van szó”, és Magyarország szuverenitásáról.

Miért nem lesz klímaügyi minisztérium?

A klímavédelmi ellenzéki reakciókra - hogy például miért nem lesz klímaügyi minisztérium, Orbán Viktor azt mondta: az előző kormányok igazán megmutathatták volna klímavédelmi oroszlánkörmeiket. “De nem bömbölt az oroszlán olyan hangosan, mint most” - fogalmazott.

“A tűzoltók, amikor tűz van, nem kihirdetetik a tűzvészhelyzetet, hanem eloltják a tüzet” - utalt a miniszterelnök arra, hogy Karácsony Gergely, Budapesten kihirdetette a klímavészhelyzetet. “Ha baj van, nem sopánkodnak az emberek, hanem cselekednek. Ne sopánkodjunk, cselekedjünk” - mondta, hozzátéve, hogy a kormány ezért hirdetett nyolc pontos klímavédelmi akciótervet.

EU-költségvetés: “primitív szakaszában” a vita

Bonyolult, ingoványos kérdéskör - mondta Orbán Viktor az uniós 2021-27-es költségvetését övező vitákról. Most ott tartanak, hogy a tagállamok hány százalékot fizessenek be, minden 100 forintból 1 forintot vagy 1 forint 30 fillért - írta le a vita lényegét.

Most is nehezményezte és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarország az egy főre jutó nemzeti össztermékre számítva többet fizet be, mint például Hollandia vagy Németország, holott Brüsszelben folyton az európai uniós szolidaritásról beszélnek.
Igazságos költségvetést akarnak, ne a szegényebb tagországok fizessenek többet - hangoztatta a miniszterelnök a műsorban, megjegyezve végül, hogy “ebben a primitív szakaszában tart még ez a vita”.

Ajánlom

További belföldi híreink