Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-25 11:23:00

Szakértő a koronavírusról: a magyar fegyveres erők és az egészségügy is felkészült

Akár börtönbüntetés is járhat annak, aki megszegi a karantént – ezt mondta a Nemzetbiztonsági Intézet igazgatója a koronavírus miatt vesztegzár alá került észak-olaszországi településekkel kapcsolatban. Resperger István az ATV Start című műsorban azt is elmondta: a magyar hatóságok és fegyveres erők készen állnak arra, ha a helyzet Magyarországra is átterjedne.

 

Már hét olaszországi áldozata van a koronavírus járványnak és több mint 200 fertőzöttről tudnak a hatóságok. Észak-Olaszországban karantént vezettek be a járvány gócpontjának számító területeken. Az Európai Unió továbbra sem tervezi az utazás korlátozását vagy a schengeni övezet lezárását. Közben kiderült: koronavírussal fertőződött meg egy magyar állampolgár. A japán partoknál karanténba helyezett szállodahajó egyik dolgozójáról van szó. A külügyminisztérium úgy tudja, egyelőre nincsenek tünetei, nem köhög, nem lázas. Több magyar fertőzöttről nem tudni, egyelőre Olaszországban sem kért senki segítséget a külképviseletektől.

Ezzel kapcsolatban a Nemzetbiztonsági Intézet igazgatója azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy a vesztegzár az egy szigorított karantént, illetve járványügyi megfigyelést jelent. Ez azt jelenti, hogy katonai és rendvédelmi erőkkel lezárják a körzetet. Mint mondta, nagyjából 50 ezer főt érintő lezárásról van szó. Resperger István szerint az olasz haderő erre képes, mert 170 ezer katonája van, 68 ezer ember vesz részt a rendőri feladatokban.

A helyzetet azonban bonyolítja, hogy Olaszország szárazföldi, tengeri és légi kikötőkkel is rendelkezik, és mindenhol ellenőrzést kell bevezetni. A legnagyobb feladat mégis az – emelte ki –, hogy felderítsék a fertőzöttek mozgását, illetve azt, hogy kivel érintkeztek.

A fegyveres őrök egy ilyen helyzetben feltartóztathatják, megállíthatják és előállíthatják azokat, akik nem akarják betartani a karantént. Pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel is járhat az, ha valaki ezt megszegi – folytatta Resperger István. Jelenleg is van 40 ember, aki intenzív osztályon van, és ha tovább eszkalálódik a helyzet, akkor akár védőfelszerelésben jelenhetnek meg a katonák, járőrözhetnek és még szigorúbban ellenőrizhetik a lakosság mozgását.

A Nemzetbiztonsági Intézet igazgatója elmondta, hogy Magyarország egy 28 pontos programot készített elő, amelynek része a rendvédelem, az egészségügy, a külügy, illetve a katonai- és titkosszolgálati feladatokat is meghatározza. Magyarország jelenleg megfigyelő státusban van, felkészül a feladatokra, fontos hangsúly van a nemzetközi együttműködésen.

Resperger István szerint itthon is rendelkezésre áll a megfelelő számú szakember, ha kényszerhelyzet alakulna ki. A háttérben az operatív törzs is működik, amiben nem csak az országos hatáskörű szervezetek, de a rendvédelem, a titkosszolgálatok, a honvédelem és a katasztrófavédelem egységei is benne vannak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink