Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-25 13:25:00

Lex Szabad Tér Színház: Állóháború kezdődik a kormány es a főváros között?

Felfüggeszti a kormány a tárgyalásokat a budapesti színházak finanszírozásáról Karácsony Gergellyel, ha a Fővárosi Közgyűlés holnap nem a szakmai bizottság által támogatott Bán Teodórát, hanem a főpolgármester által javasolt Benkő Nórát bízza meg a Szabad Tér Színház igazgatói feladatainak az ellátásával.

Lex Szabad Tér Színház: Állóháború kezdődik a kormány es a főváros között?
Fotó: MTI

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Láng Zsolt fővárosi Fidesz-frakció közös sajtótájékoztatón jelentette be: hidegzuhanyként érte őket a hír, hogy holnap a Fővárosi Közgyűlés nem a szakmai bizottság ajánlását veszi figyelembe, és nem a testület által támogatott Bán Teodóráról dönt, hanem a főpolgármester javaslata alapján “politikai alapon“ Benkő Nóra kinevezéséről a Szabad Tér Színház élére.
Ha ez a forgatókönyv valósul meg, a kormány felfüggeszti a tárgyalásokat a fővárosi színházak finanszírozásáról - jelentette be Gulyás Gergely, hozzátéve: március 1-ig kellene megegyezniük, de elvi kérdés a számukra, hogy a színházigazgatói kinevezésről a szakmai bizottság javaslata alapján kell a közgyűlésnek dönteni.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy erről személyesen beszélt Karácsony Gergellyel.
Az ATV kérdésére, hogy azt várják-e, hogy Karácsony Gergely vonja vissza a javaslatát, Benkő Nórára vonatkozóan és helyette Bán Teodórát javasolja színházigazgatónak, Gulyás Gergely azt mondta: “azt, hogy milyen jogi megoldást talál a Fővárosi Közgyűlés, leszavazza a főpolgármester javaslatát, vagy a főpolgármester úr visszavonja, elhalasztják a napirendi pontot, ezt nem tudom megmondani. Egyet tudok határozottan mondani, hogy az állam részéről, a kormány részéről a tárgyalásoknak az a feltétele, hogy ne vegye semmibe a főpolgármester a szakmai bizottság javaslatát”.

A miniszter hozzátette: a főváros Gyurcsány Ferenc kultúrkampfjának áldozatává látszik válni. 

De ha mégsem így lesz, és tartja magát a korábbi ígéretéhez, azaz a szakmai bizottság véleményét figyelembe veszi - aminek még a szocialista politikus tagjai is megszavazták Bán Teodóra jelölését - akkor semmi akadálya annak, hogy március 1-ig megállapodás jöjjön létre a színházak ügyében a kormány és a főváros között - mondta Gulyás Gergely hozzátéve: ha viszont nem így lesz, akkor természetesen az önkormányzat úgy irányítja a saját intézményeit, ahogy kívánja, ”ehhez viszont akkor nincs szükség az állami támogatásra”.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője azt mondta: nem szeretnének színházi állóháborút, de úgy látják, hogy valójában Gy. Németh Erzsébet és a DK szeretné, ha Bán Teodóra helyett Benkő Nóra lenne a színház igazgatója. ”És ez politikai állóháborúhoz fog vezetni“ - fogalmazott. Szerinte a főváros hibát követne el, ha nem venné figyelembe, hogy a fővárosi színházak nem lesznek képesek fennmaradni állami támogatás nélkül.

Munkatársunk kérdésére elmondta, hogy tavaly az összfinanszírozás nagyságrendileg 7 milliárd forint volt, erre most 2,2 milliárd forint van a főváros költségvetésében. “Arányosan ki lehet számolni...” - fogalmazott Láng Zsolt.

Ajánlom

További belföldi híreink