Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-23 19:33:00

"Az elmúlt 30 év legdurvább kormányzati támadása történt a cigány közösség ellen"

A szegregáció ellen, a szabad bíróságokért és a gyöngyöspatai romákért tüntettek több ezren Budapesten. A tiltakozók a Nyugati térről vonultak a parlament elé. Azt kifogásolták, hogy a kormány semmibe veszi a jogerős ítéleteket. Emellett úgy látják, hogy a gyöngyöspatai kártérítések megtagadásával az elmúlt 30 év legdurvább kormányzati támadása történt a cigány közösség ellen.

Mi is emberek vagyunk! Kárt okoztál, more, fizesd ki, de előtte kérj bocsánatot! – a többi között ezek a feliratok szerepeltek a transzparenseken, amiket a tiltakozók vittek a Nyugati térre. Táblákon követelték a bírói függetlenséget is.

A demonstrálók végül egy „senki nincs a törvények felett” feliratú molinó mögött sorakoztak fel, így indultak a Kossuth térre.

Először a Kúria épülete előtt álltak meg, ahol a roma kultúrából is ízelítőt adtak.

„Senki nincs a törvény felett, se cigány, se nem cigány, se közmunkás, se gyári dolgozó, se politikus, se miniszterelnök." - mondta Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke a rendezvényen.

A Kossuth térre érkező tiltakozó tömeg szerint a kormány a politikai haszon reményében fordítja egymás ellen az embereket, és uszító propagandát folytat.

„Nevezhetnénk nagyon elegánsan botrányosnak, tűrhetetlennek, de a valóság az, hogy az elmúlt 30 év legdurvább kormányzati támadása történt a cigány közösség ellen.” - tette hozzá Setét.

Iványi Gábor szerint a kormány téved, amikor azt gondolja, hogy az elmúlt 10 év feljogosítja arra, hogy lábbal tiporja a bíróságok függetlenségét. A felszólalók azt is nehezményezték, hogy a kormány másfél milliárdot költ a nemzeti konzultációra, ami 15szöröse a gyöngyöspataiaknak megítélt kártérítésnek. Üzentek is Orbán Viktornak.

„Egy normális országban egy olyan beszédért, amely kijött a szádon, egy demokrata visszavonul és belátja, hogy már nem képes az ország képviseletére, de legalábbis elnézést kér.” - mondta Horgas Péter, a Főnix Mozgalom alapítója.

A tüntetők a beszédet között többször is azt skandálták, hogy békét szeretnének, ennek jelképeként galambokat engedtek el a színpadon.

A tüntetés végén pedig a résztvevők szivárványszínű gombolyagokat görgettek maguk között, hogy jelezzék: együtt, szövetségben harcolnak a kirekesztés ellen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink