Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-21 18:39:00

Az MSZP csalódott a távozó polgármesterekben, a DK nem kérdőjelezné meg az összefogást

Az MSZP elnöke csalódott a pártból távozó kerületi polgármestereiben. Tóth Bertalan a jövőben nem támogatna olyan egykori MSZP politikust, aki más párt színeiben akar indulni egy választáson. A DK viszont azt mondja, hogy az MSZP csalódottsága sem kérdőjelezheti meg az ellenzéki összefogás szükségességét.

Tóth Bertalan csalódott az MSZP-ből távozó kerületi polgármestereiben

 

„Néhány ember örömlányos mentalitása nem zavar bennünket.” Így minősítette az MSZP elnöke azt, hogy két, korábban MSZP színekben győzelmet szerzett budapesti kerületi polgármester is átlépett a DK-ba. Tóth Bertalan arról is beszélt, hogy „csalódtam bennük és csalódott bennük a közösség is, amely keményen dolgozott a sikerük érdekében. A politikában ők senkik nem lennének a Magyar Szocialista Párt nélkül”.

Kiss László a III. kerület, míg Szaniszló Sándor a XVIII. kerület polgármestereként váltott pártot. Utóbbi ezt a döntést azzal indokolta, hogy kerülete így sikeresebben lobbizhat azért, hogy a helyben fontos beruházások megvalósulhassanak. „Ezeknek jelentős része a fővárosi költségvetéstől függ, a mindenkori fővárosi helyzettől. Éppen ezért a DK tudja biztosítani azt a hátteret, amellyel bizonyosan kimondhatom azt, hogy a százezer embernek tett választási ígéreteinket teljesíteni tudjuk” - magyarázta Szaniszló Sándor Facebook-oldalán.

Az MSZP elnöke azonban ezt a magyarázatot nem fogadja el. „A szombati választmányon be fogok terjeszteni egy javaslatot, hogy az az MSZP tag, aki ebből a pártból kilép és egy másik párt színeiben kíván akár önkormányzati, akár országgyűlési választásokon elindulni, az nem bírja majd az MSZP támogatását” - hangsúlyozta Tóth Bertalan.

A DK szerint ugyanakkor nem azért kell együttműködni, mert nincsenek vitáik, hanem azért, hogy egyszer majd lehessenek. Gyurcsány Ferenc korábban azt írta, hogy most az önkény ellen harcolnak és a viták közepette is azt gondolja, hogy az ellenzéket hazafiak alkotják és vezetik, köztük az MSZP elnöke, Tóth Bertalan is.

A Fideszt nem lepték meg a történtek. „Gyurcsány Ferenc remekül alkalmazza, az oszd meg és uralkodj politikáját és szépen az MSZP-t le fogja szalámizni. Az, hogy most két MSZP-s polgármester átment a DK-ba és ezáltal a DK-t erősíti, teljesen egyértelműen ezeket a mi korábbi állításainkat igazolják” - jelentette ki Budai Gyula, a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselője.

A Republikon Alapítvány elnöke nem számít rá, hogy a szocialista szavazók is automatikusan a DK támogatóivá válnak. Horn Gábor szerint „nem egyszerűen csak arról van szó, hogy most akkor a DK-val mi lesz, mert a DK szerintem az MSZP helyét nem tudja és talán nem is akarja betölteni a politikai palettán. Ennek megfelelően, ha eltűnik az a 8-10 százalék, amit az MSZP-nek ez a fajta szavazóbázisa jelent, akkor nem is jelent nyerni.”

Horn Gábor szerint a mostani helyezkedés tétje az, hogy a különböző ellenzéki pártok milyen erőt tudnak majd felmutatni a 2022-es választások előtti tárgyalásokon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink