Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-20 18:55:00

Iparűzési adó: egyre több fideszes polgármester tiltakozik a tervezett módosítás ellen

Szerintük a változtatás jelentős bevételkiesést okozna a városok költségvetésében. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere Híradónknak azt mondta: az egész önkormányzati rendszer átalakítása nélkül egy ilyen változtatást nem lehet meghozni. Karácsony Gergely úgy reagált: a kormánnyal kötött megállapodás értelmében nem csökkenteni, hanem növelni kellene a főváros által beszedett adókat.

Iparűzési adó: egyre több fideszes polgármester tiltakozik a tervezett módosítás ellen

Székesfehérvárnak tavaly több mint 20 milliárd forint bevétele származott iparűzési adóból. Budapest és Győr után a Fideszes vezetésű város szedi be az országban a legtöbb pénzt ebből az adónemből. Cser-Palkovics András polgármester éppen ezért nem támogatja a Nemzeti Versenyképességi Tanács és a Magyar Iparkamara javaslatát az iparűzési adó átalakításáról. Cser-Palkovics szerint a módosítás a városok polgárai számára káros, a gazdaságnak zsákutca.

"Ezt így, ebben a formában, anélkül, hogy ennek az egész önkormányzati szektor átgondolása megtörténne, egy ilyen intézkedést nem lehetne meghozni. És, én bízom abban, hogy ez így nem is fog megtörténni"

- mondta el az ATV híradójának.

A múlt héten Debrecen fideszes polgármestere tiltakozott az iparűzési adó csökkentése ellen. Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára viszont az Országgyűlésben úgy fogalmazott: elfogadható, hogy a Versenyképességi Tanács egy új, más adórendszert szeretne.

"A kormány nem von el semmit, nem kíván elvonni. A helyi adó az helyi adó marad az önkormányzatok számára. Éppen, hogy önök akarják a kormány kezéből kivenni az Európai Uniós forrásokat. És direkt önkormányzati célra felhasználni" - mondta Tállai.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint a cégek régóta sérelmezik, hogy a jövedelmük után nyereségadót is fizetnek és az önkormányzatok is adót vetnek ki rájuk. Schmidt Jenő, a szervezet elnöke úgy látja: a cégek ezzel kapcsolatos kívánságai célba fognak érni, az önkormányzatoknak viszont nem marad más választása, pótolnia kell ezt a bevételt.

Míg a kieső forrást Székesfehérvár például az építményadó emelésével tudná pótolni, addig Budapestnek nincs ilyen lehetősége. A módosítás a fővárosnak évi 40 milliárd forintos kiesést jelentene.

"Eddig a kormány semmilyen módon nem egyeztetett velünk erről az ötletről. Örülök annak, hogy nagyon világossá válhat mindenki számára, hogy ez nem pártpolitikai ügy, és nem Budapest kontra vidék ügy, miközben Budapest lenne a legnagyobb kárvállottja egy ilyen javaslatnak"

- jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a jövő héten kerül sor, a főpolgármester szerint az iparűzési adó az egyik legfontosabb kérdés, amiről egyeztetni kell.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink