Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-18 18:13:00

Pszichológusok: A nemzeti konzultáció akár gyűlölet-bűncselekményekhez is vezethet

Több száz pszichológus tiltakozik az újabb Nemzeti Konzultáció ellen, mert a kérdések között a gyöngyöspatai szegregációs ügy is szerepelni fog. A pszichológusok szerint a romákat érintő kérdés súlyos társadalmi károkat okozhat. Rétvári Bence államtitkár a tiltakozással kapcsolatban azt mondta: mindenki eldöntheti, milyen választ ad a kérdésekre.

Pszichológusok: A nemzeti konzultáció akár gyűlölet-bűncselekményekhez is vezethet

„Nem csupán a gazdasági csődből kell a gazdaságot kivezetni, hanem alapvetően a rendet is helyre kell állítani” - ezzel indokolta Gulyás Gergely, hogy miért van szükség újabb nemzeti konzultációra, amelynek egyik témája a gyöngyöspatai kártérítési ügy lesz.

A terv ellen több száz pszichológus tiltakozik. Petíciójukban azt írják: a nemzeti konzultáció alkalmas rá, hogy konfliktusokat generáljon, meglévő feszültségeket felszínre hozzon, amelyek akár gyűlölet bűncselekményekhez vezetnek, és legitimálják az intézményes megkülönböztetés gyakorlatát, ez pedig hosszú távra lehetetleníti el a roma és nem roma magyarok együttélését.

Rétvári Bence államtitkár ugyanakkor úgy gondolja: demokráciában az emberek véleménye a legfontosabb, és senki nem hallgattathatja el őket. Szerinte az a jó, ha az embereket minél több ügyben meg tudja kérdezni a kormány. Rétvári azt mondta: látható, hogy ebben a kérdésben is sok embernek van véleménye, "sok embernek sérti az igazságérzetét egyik vagy másik ügy".

Gyöngyöspata Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke szerint a nemzeti konzultáció után a feszültség nem csak Gyöngyöspatán, hanem az egész országban növekedni fog. Csemer Géza azt mondta: a kormány ezután azt fogja hangoztatni, hogy mindez a nép akarata, ezzel pedig az a célja, hogy legitimálja az ügyet.

"Ezek a kérdések is szerintem úgy lettek benne feltéve, hogy ez nem is kérdés, hanem inkább hanem csak valamire válaszoljunk, hogy egy irányba tudunk csak rá válaszolni"

- tette hozzá Csemer.

A petíciót létrehozó pszichológus híradónknak úgy fogalmazott: egy ilyen kérdésnek már a puszta felvetése azt erősíti az emberekben, hogy elfogadható az ilyen megkülönböztetés. 

"Nevesítve vannak a romák, mint egyfajta célcsoport, és ennek a kérdésnek a feltétele már tényleg azt sugalmazhatja, hogy adott esetben az embereknek vannak ellenérzései a romákkal kapcsolatban, erről nagyon sok tisztességes módszerrel készült közvélemény-kutatásból tudunk, akkor ez lehet hogy kiaknázható rövid távon politikai célokra, de mindenképpen felbátorítja az embereket, hogy kifejezésre jutassák az előítéleteiket"

- fejtette ki Kende Anna.

Az új nemzeti konzultáció várhatóan március közepén kezdődik.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink