Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-18 18:25:00

Napokon belül tárgyalhatnak az uniós pénzek feltételekhez kötéséről

Jogállamisági feltételekhez kötnék az uniós támogatások kifizetését – tudta meg a Reuters. A hírügynökség szerint a javaslat már a csütörtöki uniós csúcson napirendre kerülhet, akkor tárgyalják ugyanis a következő 7 éves költségvetési tervezetet. A magyar kormánypártok azonban nem fogadják el a támogatások aránytalan csökkentését.

Napokon belül tárgyalhatnak az uniós pénzek feltételekhez kötéséről

"A magyar igazságügy-miniszter, Varga Judit azt mondta, hogy Magyarország nem fogadja el azt, hogy a jogállamisági normákhoz kössék akár a források kifizetését is. - Persze, ez egy szamárság, nem is lesz belőle semmi” - így reagált a miniszterelnök hónapokkal ezelőtt a tervezett szigorításra. A Reuters ugyanakkor úgy értesült, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban mégis komoly feltételekhez, így egyebek mellett a jogállamiság tiszteletben tartásához kötnék az uniós támogatások kifizetését.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint még sok a bizonytalanság az Európai Bizottság jogállamisággal összefüggő elképzelései körül. Ebben az ügyben már két éve zajlik egy uniós jogalkotási folyamat.

„Nem is csak úgy általánosságban a jogállamiság sérelme esetében ad eszközöket uniós pénzek megvonására, hanem kifejezetten és a célhoz kötöttség elvének megfelelő módon, kifejezetten a pénzekkel, a közpénzekkel, az uniós pénzekkel való visszaélés esetén tapasztalható hiányosságok esetében biztosít fellépési lehetőséget"

- mondta el Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

Orbán Viktor az elmúlt hónapban több tárgyalást folytatott uniós politikusokkal a készülő büdzséről – ezt már a KDNP frakciószóvivője válaszolta az ATV híradójának kérdésére.

„Azt szeretnénk, hogy legfeljebb annyival csökkenjen a Magyarországra jutó pénz, amennyit a britek kilépése egyébként indokol. Ennél nagyobb csökkentést nem vagyunk hajlandóak elfogadni. Ez szerintem a vita első, második fázisa, amit most látunk, akár a kiszivárgott tervezeteket nézzük, akár a tárgyalásokat” - mondta Nacsa.

A pontos keretösszeg még nem ismert, de az idén lezáruló 7 éves uniós költségvetési ciklusban Magyarország összesen 25 milliárd euró uniós támogatást, vagyis mai árfolyamon csaknem 8400 milliárd forintot kapott, ez évente 1200 milliárd forintot jelent. A magyar költségvetés összes kiadása idén csaknem 22 ezer milliárd forint, vagyis az uniós támogatás összege éves szinten meghaladja a hazai büdzsé 5 százalékát.

A DK ugyanakkor továbbra is támogatja, hogy szigorú jogállamisági elvekhez kössék az uniós támogatások kifizetését.

„Az a szégyen fordult elő, hogy az EU történetében Orbánék miatt kell törvényt hozni, mégpedig azért, mert Európának elege lett abból, hogy Orbánék ellopják a támogatásokat. Egész egyszerűen az az EU-nak az álláspontja, hogy olyan kormány ne kapjon támogatást, amelyik európai minimumokat, emberi jogokat sem képes betartani”

- mondta Rónai Sándor, a DK EP-képviselője.

Az Európai Unió tagállamainak állam-, illetve kormányfői csütörtökön ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy a következő hét éves uniós büdzsé számairól döntsenek.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink