Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-17 20:37:00

Novák Katalin élő adásban osztotta ki a DK-t

Találkoztam a miniszterelnök úrral, itt van és dolgozik – ezt válaszolta Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, az EMMI államtitkára az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miért nem volt ma jelen a parlament tavaszi ülésszakának megnyitását.

 
Novák Katalin szerint álságos a DK családvédelmi javaslata, a Gyurcsány-kormány idején megtanulhattuk, mit értenek családtámogatás alatt – így reagált az államtitkár arra a kérdésre, hogy miért nem támogatták a fideszes képviselők a DK javaslatát a családi pótlék emeléséről.

Novák Katalin hozzátette: van egy megközelítésbeli különbség a kormánypártok és az ellenzéki pártok többsége között, ami alapvetően a segély alapú és a nem segély alapú támogatási rendszer fogalmával írható le.

Novák Katalin szerint a kormány igyekszik hosszú távon fenntartható családtámogatási rendszert működtetni, ezért lépnek megfontoltan a családtámogatások kiterjesztésével. Az államtitkár hangsúlyozta: a fiatalok a gyerekvállalással egy életre hoznak döntést, és ehhez szükséges az a bizalom, amely a mindenkori kormányzat hosszú távú elkötelezettségéhez fűződik. Az államtitkár reméli: az új családvédelmi akcióterv tavaszra elkészülhet – várhatóan ennek része lesz a háromgyerekes édesanyák élethosszig tartó adómentessége.

Arra a kérdésre, hogy tavaly miért született kevesebb gyermek Magyarországon, mint tavalyelőtt, Novák Katalin azt válaszolta: 1981 óta demográfiai lejtmenetben vagyunk, emiatt ma kevesebb fiatalnak kellene több gyermeket vállalnia ahhoz, hogy ne csökkenjen a születésszám. Az államtitkár ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy 2010 óta nő a házasságkötések száma és az utóbbi években csökken a válásoké.

Novák Katalin azt is hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a párkapcsolati erőszak áldozatainak védelme iránt. Példaként hozta fel, hogy ingyenesen hívható számon kérhetnek segítséget a párkapcsolati erőszak áldozatai a 0680205520-as számon. Mint arról a nap folyamán beszámoltunk: a minisztérium adatai szerint az elmúlt tíz évben 8 új krízisközpont, 7 új titkos menedékház és tucatnyi félutasház létesült.

Műsorvezetői kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: nem foglalkozik azzal, hogy lesz-e külügyminiszter belőle. Ugyanakkor megtisztelőnek nevezte, hogy a miniszterelnökkel dolgozhat együtt a családvédelem kérdésein.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink