Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-17 18:57:00

A DK beintett a kormánynak, nem adják át a fővárosi színházakat

A Fidesz által elfogadott színháztörvény-módosítás hatalmas felháborodást váltott ki a fővárosban - írja a DK közleményében, emlékeztetve rá: tavaly egy "sokezres tüntetés is szerveződött, amelyen Karácsony Gergely főpolgármester is felszólalt".

A DK közleménye szerint a Demokratikus Koalíció egyetért a főpolgármesterrel, aki a tüntetésen azt mondta: "Amikor a színházak szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük (...) Értjük a diktátum üzenetét és mi visszaüzenjük azt, hogy megvédjük a színházainkat (...) a szabad Budapest nem engedi, hogy elvegyék a szabadságát."

Az új törvény szerint március 1-jéig kell a fővárosnak és a kormánynak megegyeznie a színházak működtetéséről.

A DK szerint a tárgyalásokon a kormány olyan megállapodást kíván áterőltetni, amely több budapesti színház működtetésének részleges, vagy teljes átadását jelentené az Orbán-kormánynak, a színházak további finanszírozásáért cserébe.

Hozzátették: Az így létrejövő "mi színházunk - ti színházatok" rendszert határozottan elutasítjuk. "Minden színház a budapesti polgároké" - írja a párt.

"Elfogadhatatlan minden olyan terv, amely a fővárosi színházak működését akár csak részben is alárendeli az orbáni illiberális kultúrpolitikának. Nem támogatunk olyan javaslatot, amely a fővárosi színházak működtetésének szabadságát veszélyezteti, azt az Orbán-kormány kegyétől teszi függővé" - jelentette ki DK.

"A fővárosi színházak nem eladók! A művészet szabadsága nem üzlet!"

- zárul a közlemény.

Az ügyben Gy. Németh Erzsébet is megszólalt nemrég:

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink