Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-14 20:21:00

Palkovics Ózdon tárgyalt, a tárcája minden eszközzel segíti a gyárbezárás érintettjeit

Már nagyon sok cég jelentkezett a térségből, hogy az ABB ózdi, bezárásra ítélt gyárából elbocsátandó képzett dolgozókat alkalmazná. A kormány támogatna új befektetőt, hogy a gyár “egyben maradjon” - mondta Palkovics László innovációs miniszter Ózdon, felajánlva, hogy a tárcája és a kormány minden eszközzel segíti az érintett 1200 embert.

Palkovics Ózdon tárgyalt, a tárcája minden eszközzel segíti a gyárbezárás érintettjeit

Teljes kormányzati felhatalmazással érkezett Ózdra Palkovics László innovációs miniszter, miután az elsősorban elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat gyártó ABB kedden bejelentette, a gyártás teljes leállítása mellett döntött ózdi telephelyén. Ezzel a gyár 1000 munkavállalója kerülhet utcára, más hírek szerint akár 1200-an. A cég a piaci kereslet csökkenésével indokolta az ózdi gyár bezárását. 

Palkovics László Ózdon első körben Riz Gáborral, a város fideszes parlamenti képviselőjével és az ABB vezetőivel tárgyalt. A cég vezetői a megbeszélésről távozóban nem kívántak nyilatkozni újságíróknak. 

A miniszter a megbeszélést követő sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy Ózdon a gyárban a termelősorok az év végéig fokozatosan szűnnek meg, a szakaszos leépítések pedig legkorábban csak júliusban kezdődhetnek el. Nyárig, az év első felében tehát az ABB minden munkavállalójának biztosított az állása és a jövedelme - változatlanul. 

Palkovics László bejelentette, hogy munkacsoport alakul az ózdi gyárbezárás folyamatának a figyelemmel kisérésére. Az elsődleges cél az, hogy a társaság munkavállalói mielőbb új állást találjanak, ezért a tárca prioritásként kezeli az ózdiak ügyét. A minisztérium azon dolgozik, hogy az ózdi munkavállalók és családjaik biztonságban legyenek, minden eszközt ennek rendelnek alá. 

Olyan terméket gyártottak, “ami kifutott”

“Ez egy szomorú esemény”- fogalmazott Palkovics László. Mint mondta, az ABB cégvezetése nagyon fontosnak tartotta azt nyilvánvalóvá tenni, hogy ezt a döntést nem azért kellett nekik meghozni, mert ne lettek volna elégedettek az ózdi emberek munkájával, ne lett volna magas a produktivitás. “Egy olyan terméket gyártottak, ami egyszerűen kifutott” - mondta.

Jól állnak a tárgyalások új cégekkel

Palkovics László beszámolt róla, hogy hat programpontot határoztak meg a helyzet kezelésére. Az első feladat, a legoptimálisabb az lenne, ha a gyárat egyben tudnák tartani. Azaz, tudnának találni olyan beruházót, aki a gyárat “egy az egyben“ átveszi, az infrastruktúrát és azokat a technikai elemeket is, amelyek nem a termékgyártáshoz kapcsolódnak. “De egy gyár önmagában nemcsak az épület, nemcsak az eszközök, hanem leginkább a tudással rendelkező munkavállalók” - hangoztatta. A kormány különböző tárgyalásokat kezdett részben magyar tulajdonrészben, részben nem magyar tulajdonban lévő cégekkel, akik egy ilyen gyárat tudnának üzemeltetni. Neveket nem mondott, üzleti szempontok miatt, de azt elárulta, hogy “a tárgyalásokkal kifejezetten jól állnak”. Ha ez megvalósulna, az optimális megoldást jelentene az 1200 embernek Ózdon - tette hozzá. 

Ha azonban csak “részlegesen” lehet a munkavállalók csoportjainak új munkalehetőséget biztosítani, akkor arra is kész a kormány, hogy ehhez támogatást nyújtson.  “Vannak olyan vállalatok, melyek már most jelezték, hogy szívesen hoznának létre Ózdon telephelyet. Nem biztos, hogy 1200 emberre, lehet, hogy csak 30-ra vagy 100-ra, de mindenképpen lehetőséget látnak ebben” - mondta a miniszter.  De ha az ózdi munkavállalók különböző csoportja, például 50-60 munkásember úgy gondolja, hogy valamilyen saját vállalkozást indít (start up- ot), ahhoz is különböző támogatásokat tud adni a kormány. A megváltozott munkaképességű munkavállalók szeretnék külön kezelni, arra már most van megoldás, hogy hogyan tudják az ő jövőbeni alkalmazásukat biztosítani - hangzott el. 

Palkovics László nagyon fontosnak nevezte a harmadik programelemet is, és nem zárta ki, hogy a magyar állam - ahogy az Ózdi Acélmű esetében is tette, amikor tulajdonrészt vásárolt - ilyen típusú döntést hozhat újra. Munkatársunk kérdésére felidézte, hogy amikor az állam húsz százalékos tulajdonrészt vásárolt az Ózdi Acélművekben, 11 milliárd forintot fordítottak rá, hogy 500 embernek a munkahelyét segítsék megóvni.

”Okosmérő”? 

Az állam részéről azt is megfontolják, hogy egy új terméket “jelenítsenek meg”, ami a gyár következő tulajdonosának fontos lehet. Palkovics László az energia- és  klímastratégiának azt az elemét említette, ami alkalmas a háztartások energiafogyasztásának a befolyásolására. Ez az “okosmérő”, egy olyan eszköz, ami méri például az áramfogyasztást, a gázfogyasztást. Az “okosmérő” alkalmas arra is, hogy beavatkozzon a háztartás üzemeltetésébe, lekapcsolja a mosógépet vagy bekapcsolja a gázt, ha esetleg valamifajta szivárgást észlel. Ezeknek a termékeknek az előállításában szeretnék, ha magyar cég is szerepet vállalna - mondta a miniszter, egy 4 milliós számot is említve az “okosmérő” kapcsán. Erre az ABB nem lett volna alkalmas - jegyezte meg.

Sok vállalat jelentkezett már

A negyedik programelemet Palkovics László a meglévő munkaerő végzettségének megfelelő továbbfoglalkoztatásában jelölte meg. Nagyon sok vállalat jelentkezett már részben Ózdon, részben pedig a város környékétől, és azt mondták, hogy ők szívesen átveszik a munkahelyüket elveszítő munkavállalókat. A kormány ezt támogatni szeretné. Nem prioritás, hogy az ózdi emberek Miskolcra vagy Egerbe járjanak dolgozni, de ezek a cégek ezekben a városokban vagy Salgótarjánban működnek és ilyen döntést hoznak, akkor a munkavállalók utazási költségeihez, vagy az átképzésük költségeihez a kormány hozzá fog járulni - közölte. Úgynevezett transzferirodákat is létrehoznak, ahol különböző képzésekre fogják felhívni a munkahelyüket elveszített  emberek figyelmét. Képzéseket is biztosítanak, digitális területen például, de abban is segítenek, hogy valaki megírjon egy önéletrajzot. 

Az ABB-nek a beszállítói hátterét is megvizsgálták, de mivel azok nemcsak a cég ózdi gyárába szállítanak, hanem más gyárakba is, rövidtávon itt beavatkozásra nincs szükség - mondta a miniszter. 

Fair az ABB eljárása 

Palkovics László azt pozitív hírnek nevezte, hogy az ABB-ben érvényes kollektív szerződéssel rendelkeznek a munkavállalók, van szakszervezet, üzemi tanács is. “A cég vezetésének az eljárása abszolút fair” - jelentette ki, hozzátéve, hogy az ABB komoly cég, Magyarországon több gyára is van.

Riz Gábor: Ózdnak élnie kell! 

Riz Gábor képviselő, aki miniszteri biztos is, arra emlékeztetett, hogy a magyar kormány ’96-97-ben 300 millió forinttal támogatta, hogy az akkori General Electric (GE) Ózdra jöjjön. A jogutód ABB most, 25 év után zárja be kapuit. Sok ember kötődik érzelmileg a céghez, hiszen most már két generáció kezd lassan kinőni azokból a munkapadokból, akik életüket erre tették föl, és innen szeretnék a jövedelmüket, családjuk megélhetését biztosítani - mondta a képviselő. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy mit tudnak mondani a gyár év végi bezárása előtt, hogyan tudják az ózdiakat optimizmussal eltölteni, a jelen helyzettől függetlenül. “Ózdnak most és a jövőbe is élnie kell”, és ehhez biztos megélhetést kell biztosítani az itt élők számára hosszabb távon is - hangoztatta Riz Gábor, aki reméli, hogy eredményesek lesznek a Palkovics László miniszterrel tovább folytatott egyeztetéseik.

Ajánlom

További belföldi híreink