Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-14 18:18:00

A Fidesz attól tart, az új városvezetéssel visszatér a Demszky-korszak

Nagyon szűkösek a főváros fejlesztési forrásai – ezt Kiss Ambrus mondta az ATV Híradónak a most elkészült budapesti költségvetés tervezetével kapcsolatban. A főpolgármester-helyettes szerint, a kormány által tervezett iparűzési-adócsökkentés 40 milliárd forintos kiesést jelentene a fővárosnak, ami ellehetetlenítené a tömegközlekedést. Fürjes Balázs államtitkár azt mondta, nem panaszkodni, hanem dolgozni kell, különösen úgy, hogy idén 30 milliárd forinttal több áll a főváros rendelkezésére, mint tavaly.

"Sokkal több forrásra lenne szükség." - a főváros fejlesztési forrásairól mondta ezt Kiss Ambrus Híradónknak az elkészült költségvetés kapcsán. Az általános főpolgármester-helyettes szerint vannak olyan további feszítő tényezők, amelyek a következő években tovább nehezítik a gazdálkodást. Ilyen például az iparűzési adó tervezett csökkentése. Kiss Ambrus szerint, ha ez megvalósul, ellehetetlenül a fővárosi tömegközlekedés.

„Ha az iparűzési adóban meglépi a kormány azokat a javaslatokat, amelyeket letettek most az asztalra, akkor ez egy éves hatást tekintve 40 milliárd forint kiesést jelentene a fővárosnak. Csak, hogy a nagyságrendet érzékeljük, a fővárosi közösségi közlekedésben a dolgozóknak a 6 és fél havi bérét jelenti ez a mérték.” - fejtette ki az ATV Híradó kérdésére az általános főpolgármester-helyettes.

„Tessék munkához látni, nem panaszkodni kell, nem másra mutogatni, el kell végezni a városvezetés mindennapi feladatát.” - Fürjes Balázs szerint Karácsony Gergelynek nagyobb most a mozgástere, mint tavaly Tarlós Istvánnak volt, hiszen 30 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat a főváros. Az államtitkár szerint ideje, hogy az iparűzési adó is csökkenjen, hogy több pénz maradjon az embereknél és a vállalkozásoknál.

„A kormány saját magán kezdte, és évekig azokat az adókat csökkentettük – személyi jövedelemadó, társasági adó, átmenetileg a lakásáfa -, amelyek a központi költségvetéstől vettek el pénzt, tehát mi évekig elszenvedtük a saját intézkedéseink kapcsán azt, hogy a központi költségvetés adóbevétele csökkent.” - nyilatkozta Fürjes híradónknak.

A DK szerint azért van most nehéz helyzetben a főváros, mert az Orbán-kormány kivéreztette az önkormányzatokat.

„Egy tisztességes kormány több pénzt biztosítana az önkormányzatok számára, így a fővárosi önkormányzat számára is, a budapestiek naponta 20 milliárd forint adót fizetnek be az államnak, ennek ha csak egy pici töredékét megkapnánk, nem szorulnánk sem hitelre, sem a kormány kénye-kedvére nem lenne kiszolgáltatva a város.” - mondta Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes.


A Fidesz közleményben reagált megkeresésünkre, ebben azt írják, attól tartanak, hogy az új városvezetéssel visszatér a Demszky-korszak, ami több mint ezer milliárd forint hiányt, valamint pénzügyi és morális csődöt hagyott maga után.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink