Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-13 14:51:00

Orbán egy szót sem szólt a Fidesz-Néppártról, de Tuskkal volt egy baráti telefon

A miniszterelnök egyetlen szólt sem szólt a Fidesz-Néppárt konfliktusról Balatonfüreden, de Orbán Viktor és Tusk telefonáltak, “a beszélgetés baráti volt” - ezt Gulyás Gergely mondta az ATV kérdésére a kormányinfón. Az is kiderült: álhír a tudatformáló táborokról szóló információ, a miniszter olvasta a Sortalanságot, a kormány nem avatkozik be a 340 forintos euró miatt, a nemzeti konzultáció pedig nem írja felül a “börtönbiznisz”, illetve a gyöngyöspatai kártérítési ügyekben a bírósági ítéleteket, de nem szeretnének fizetni.

A nemzeti konzultáció eredménye nem írhat felül bírósági ítéleteket, a jogerős ítéleteket végre kell hajtani, de szeretnék, ha nem kellene semmit sem fizetni - ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mondta az ATV kérdésére a kormányinfón, ahol Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő állt mellette. Arra a kérdésre, hogy ha az Orbán Viktor által tegnap bejelentett nemzeti konzultáción a gyöngyöspatai szegregációs, illetve a “börtönbiznisz” kártérítéseinek az ügyében elsöprő számban lesznek majd az igenek (arra, hogy a bűnözőket nem illetheti meg több jog, mint a törvénytisztelő polgárokat), előfordulhat-e, hogy az állam nem fizeti ki egyáltalán a kártérítéseket, a miniszter azt mondta, a kormánynak az a célja, hogy olyan tényszerű és jogi környezet jöjjön létre, ahol nem a bűnözőknek, hanem az áldozatoknak kell pénzt fizetni.

Sorstalanság? Olvasta...

Olvasta-e a Sortalanságot, Kertész Imre holokauszt regényét? - kérdeztük Gulyás Gergelyt, aki azt válaszolta, hogy igen. Arra azonban, hogy szerinte Kertész Imrének, az egyetlen magyar, irodalmi Nobel-díjas írónak benne kell-e lennie a NAT-ban, a miniszter nem adott konkrét választ. Hajnal Gabriella kormánybiztos nyilatkozatára utalt, aki korábban azt mondta, hogy Kertész Imre a kerettanterv része lesz (ez nem kötelező). Gulyás Gergely szerint a vita abban áll, hogy valami az alaptanterv vagy kerettanterv része, de ő legfontosabbnak a kerettantervet és a tankönyveket tartja - tette hozzá.

Tudatformáló táborok fiataloknak? Nem támogatja

A Magyar Hangban megjelent egy cikk, ami arról számol be, hogy a kormány az egészséges, keresztény, nemzeti értékek és jövőkép elmélyítése, tudatformálás, a fiatalok lelkének megszólítására hozna létre táboroztatási programot 16-18 éveseknek 2020-2022 között - 4,5 milliárd forintért.
A program 10.000 fiatalt érintene. Gulyás Gergely az ATV kérdésére egyértelműen álhírnek nevezve mindezt, azt mondta, hogy a kormány előtt ilyen előterjesztés nem szerepel. Munkatársunk kérdésére, hogy ő támogatna-e egy ilyen előterjesztés alapján fiatalok számára tudatformálást, nemmel válaszolt.

Ózdon Palkovics László tárgyal

Ózdon az ABB-gyár bezárása miatt 1000 ember kerül az utcára, Palkovics László innovációs miniszter holnap a városba utazik tárgyalni az érintettekkel. Kérdésünkre, hogy milyen felhatalmazással tárgyal a miniszter, Gulyás Gergely azt mondta: teljes körű felhatalmazással. „A cél az, hogy senki nem maradjon munka nélkül”.

340 forintos euró - nem lép a kormány

A 340-es határt is átlépte az euro-forint árfolyam, ez történelmi mélypont. Beavatkozik-e a kormány? - kérdeztük. Gulyás Gergely nemmel válaszolt, arra hivatkozva, hogy árfolyamkérdésekben továbbra is az MNB illetékes.

Orbán-Tusk telefonbeszélgetés volt

“Mit mondott Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-Néppárt kapcsolatáról Balatonfüreden, a Fidesz frakció kihelyezett zárt ülésén?” - kérdeztük Gulyás Gergely, aki erre azt válaszolta: egy szót se szólt Orbán Viktor a Fidesz Néppárt kapcsolatáról. Az ATV kérdésére, hogy február végén találkozik-e Orbán Viktor az Európai Néppárt elnökével, Donald Tuskkal, Gulyás Gergely azt mondta: még nincs időpontja az Orbán-Tusk találkozónak. Viszont pár hete beszéltek egymással telefonon. Munkatársunk kérdésére, hogy mire jutottak, a miniszter csak annyit mondott, hogy Orbán Viktor és Tusk “régóta ismerik egymást, a beszélgetés baráti volt”.

Hidvéghi Balázs a Néppárttól így beszélt néhány napja:

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink