Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-13 18:24:00

Megszólalt a kormány: a forint gyengülése már nem érinti olyan közvetlenül a magyarokat

Történelmi mélypontra gyengült a forint: egy euró reggel 340 forintnál is többe került. A nemzeti fizetőeszköz délelőtt feljebb kapaszkodott, az erősödés azonban csak átmeneti volt. Az elemző szerint a jegybanknak is fontos szerepe van az árfolyam alakításában, mégsem szigorított a monetáris politikáján. A kormány szerint az árfolyam már kevésbé központi kérdés, mivel az állampolgárokat - amennyire lehetett - mentesítették az árfolyamkockázattól.

 

Jól járnak most azok a külföldi turisták, akik betérnek ebbe a pénzváltóba: szerda este ugyanis újabb történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben. Csak csütörtök délelőtt, a meglepően magas inflációs adat megjelenése után indult el felfelé az árfolyam, ám ez az erősödés is átmeneti volt. A jegybank alelnöke azt ígérte, mindent megtesznek az infláció megfékezéséért.

„Volt még 300 forint is a forint, sőt, 250 is, és most már 340-ről beszélünk.”

Az elemző szerint igaz, hogy a forint mozgását a nemzetközi piaci tényezők is jelentősen befolyásolják, de a jegybank is fontos szerepet játszik benne. A Magyar Nemzeti Bank világviszonylatban az egyik legalacsonyabb alapkamatot tartja fenn, miközben az infláció emelkedett.

„A magyar infláció az elmúlt időszakban inkább felfelé mozdult el, most már 4 százalék fölött, egész pontosan 4,7 százalékos volt a januári infláció mértéke, ehhez képest a jegybank folyamatosan azt kommunikálta, hogy ez átmeneti, és nem kívánta szigorítani a monetáris politikáját”

- árulta el Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Bár az utóbbi időben sokakat kellemetlen meglepetés érhetett pénzváltáskor a forint gyengülése miatt, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége eddig még nem tapasztalta, hogy csökkent volna az utazási kedv.

„Amikor az utazási irodák például a nyári charterjáratokkal szervezett utakat elkezdték szervezni, lekötni, akkor a prognosztizált árfolyammal próbáltak számolni, de kétségtelen, hogy egy komolyabb vagy egy ennél komolyabb forintgyengülés azért az akár az árak emelkedésére is hathat” – mondta Bakó Balázs, a MUISZ szóvivője.

A kormány szerint az árfolyam a jegybank hatásköre. Gulyás Gergely azt mondta, a forint gyengülése már nem érinti olyan közvetlenül a magyarokat, mint amikor sok családnak volt devizahitele.

„Az árfolyamkockázattól amilyen mértékben lehetett, mentesítettük a magyar állampolgárokat, ezért ma kevésbé központi kérdés az árfolyam, ráadásul a központi pénzügyi politikában is erre törekedtünk, 17-18 százaléka áll fenn nem magyar devizában az államadósságnak, ez se csak euró”

- nyilatkozta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: Matolcsy György jegybankelnök a jelenlegi helyzetben is élvezi a kormány bizalmát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink