Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-12 11:02:00

Családalapításra készülő orvostanhallgatók elől szerezte meg a bérlakást a volt polgármester

Munkahelyéhez közeli, nyugodt otthont szeretne, és jövedelméből ki is tudja fizetni a "piaci lakbért" - a hvg.hu szerint erre hivatkozott Budavár volt fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás, amikor saját önkormányzatától kért exkluzív bérlakást.

Családalapításra készülő orvostanhallgatók elől szerezte meg a bérlakást a volt polgármester
Nagy Gábor Tamás, volt polgármester

2016-ban a Magyar Nemzet írta meg, hogy saját önkormányzatától vett bérbe egy patinás műemléklakást Nagy Gábor Tamás, és a 71 négyzetméteres, Táncsics Mihály utca 23.-ban található ingatlanért mindössze havi 81 ezer forintot fizet.

A hvg.hu kikérte az elmúlt évek több elhíresült budavári lakásügyének minden olyan információját, ami az adatvédelmi törvények betartása mellett a nyilvánosságra tartozik.

Kiderült, hogy az eredeti, 2013-as lakásbérleti szerződés alapján a korábban megjelent összeg nem pontos: bár a polgármester valóban 81 203 forintot fizet, de ez nem a bérleti díj, hanem ebben már benne van két rezsi ellenértéke, a víz, illetve csatorna, valamint a szemétszállítás díja.

Így Nagy Gábor Tamás lakbérként még az eddig ismert összegnél is kevesebbet, havonta 55 118 forint plusz áfát, vagyis bruttó 70 ezer forintot fizetett öt éven keresztül, bérletének 2018-as meghosszabbításáig.

Ez már az ügylet kipattanásakor is nagyon kevésnek számított, az akkori összehasonlítások alapján a fővárosnak ezen az exkluzív részén egy 71 négyzetméteres lakás havi bérleti díja 200 és 370 ezer forint között mozgott – azóta pedig az ingatlanpiacon tovább emelkedtek az árak.

Ráadásul az önkormányzat által hangoztatott nyilvános, piaci pályázat valójában úgy zajlott, hogy Nagy Gábor Tamás minimális különbséggel többet ajánlott a másik pályázónál, egy fiatal orvostanhallgatónál, aki szintén orvosin tanuló menyasszonyával, a "közös életük megkezdéséhez" szerették volna megkapni a bérlakást.

Maga a polgármester jegyezte azt az előterjesztést, amelyben mindössze havi 3300 forinttal ígért többet, mint a fiatal pár.

A 26 éves orvostanhallgató két meghirdetett, üres lakásra pályázott. A Táncsics utcai bérlakásra beadott színes, fotókkal illusztrált anyagában arra hivatkozott, hogy menyasszonyával mindketten orvosi karon tanulnak, a „diplomához és a házassághoz közeledve, a közös életünk kezdetén” szeretnének saját otthont. A fővárosban praktizálnának és szeretnék, ha a gyerekeik hozzá hasonlóan az I. kerületben nőhetnének fel. A 26 éves egyetemista helyett a szülei nyilatkozatban vállaltak kötelezettséget arra nézve, hogy nappali tagozaton tanuló fiuk helyett megfizetik a bérleti díj és a lakás felújításának költségeit, ennek alátámasztására munkáltatói igazolást is csatoltak.

Nagy Gábor Tamás a bérlakás pályázatában a következőkkel indokolta, hogy ő az alkalmasabb bérlő:

- „munkahelyhez közeli nyugodt otthon”,
- „szoros kötődés a kerülethez”,
- „családi ok,
- „rendszeres jövedelme lehetővé teszi a piaci lakbér vállalását”.

A pályázat évében, 2013-ban Nagy még egyszerre lehetett polgármester és országgyűlési képviselő. A vagyonnyilatkozata alapján a két pozícióval összesen 1,3 millió forintot keresett havonta.
 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink