Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-11 20:21:00

Orbán-Merkel találkozó: a CDU szeretné, ha a Fidesz a Néppárton belül maradna

A CDU szeretné, ha a Fidesz az Európai Néppárton belül maradna, és erről mi is készek vagyunk egyeztetni. Ezt Berlinben posztolta Novák Katalin a Facebook-oldalára még tegnap este azután, hogy Orbán Viktor tárgyalt Angela Merkellel. Novák Katalin nem közölt részleteket, csak annyit fűzött hozzá, hogy izgalmas napon vannak túl.

Orbán-Merkel találkozó: a CDU szeretné, ha a Fidesz a Néppárton belül maradna

"A Fidesz erősödött, de a néppárt veszít az erejéből, mi azt szeretnénk, hogyha a néppártot sikerülne a helyes irányba visszafordítani, ez a politikai vita még nem zárult le, ez egy nehéz vita" - ezt mondta Hidvéghi Balázs az Egyenes Beszédben azután, miután az Európai Néppárt elnöke bejelentette, hogy határozatlan ideig továbbra is felfüggesztett tagja marad a Fidesz az Európai Néppártnak.

„A CDU szeretné, ha a Fidesz az Európai Néppárton belül maradna, és erről mi is készek vagyunk egyeztetni”

- ezt pedig már Novák Katalin posztolta a Facebook oldalára, miután Orbán Viktor tárgyalt Angela Merkellel és a CDU elnöki tisztéről lemondott Annegret Kramp-Karrenbauerrel is.

A kancellári hivatal előzetes közlése szerint az Orbán-Merkel tárgyalás fő témái a bilaterális kapcsolatok, ezen belül „a Németország és Magyarország közötti pozitív napirend”, valamint Európa-politikai és nemzetközi témák, de sajtóértesülések szerint a legfontosabb része a megbeszélésének az a Fidesz és az Európai Néppárt közötti konfliktus volt. A megbeszélést követően azonban nem tartottak tájékoztatót, a kancellár és a miniszterelnök csak a találkozó előtt beszélt a sajtó képviselői előtt. Akkor mindkét politikus a kiválóan alakuló magyar-német gazdasági kapcsolatokat emelte ki.

"A Néppártot illetően az a helyzet, hogy a Fidesz álláspontja semmit nem változott, mi továbbra is azt tapasztaljuk, hogy a Néppárt sodródik egyre inkább balra. Nekünk a határozott álláspontunk az, hogy a Néppárt akkor tud újra sikeres lenni, hogyha visszatér a markáns, kereszténydemokrata politizáláshoz, ahhoz a politizáláshoz, amit megszokhattunk például Helmut Kohl-tól is"

- mondta Hollik István. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint az fontos szempont, hogy ahogy fogalmazott: a német szövetségeseink, akik fontos stratégiai szövetségeseink is, ők arra biztatják a Fideszt, hogy maradjon a Néppártban.

"Valójában az a kérdés, hogy az Európai Néppártnak, mint ahogyan az Európai Konzervatívoknak azzal kell ma szembenézniük, hogy hogyan tudnak egy olyan terepen sikeres politikát folytatni, ahol állandó szereplővé váltak a radikálisok, a populista pártok, erre valóban választ kell adnia az európai néppártnak" - ezt már Hajdu Nóra, az Idea intézet külpolitikai elemzője mondta. 

A Fidesz Néppárti tagságát tavaly márciusban függesztették fel a magyar demokrácia állapotát illető aggályok miatt. Az ügyet egy háromtagú néppárti bizottság vizsgálta, amelynek tavaly ősszel kellett volna beterjesztenie a jelentését. A jelentés azonban végül csak idén január végén került Donald Tusk, a Néppárt új elnöke elé, aki továbbra is felfüggesztve hagyta a Fidesz tagságát.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink