Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-05 18:32:00

Jogértelmezési vita miatt megtarthatják rendezvényüket a neonácik Budapesten

A rendőrség és a bíróság közötti jogértelmezési vita miatt a neonácik megtarthatják szombaton a Budapesten tervezett rendezvényüket, amelyen a Becsület Napjára, a nyilasok és a németek II. világháborús budapesti kitörési kísérletére emlékeznek. Három budai kerület előre elhatárolódott a rendezvénytől.

Jogértelmezési vita miatt megtarthatják rendezvényüket a neonácik Budapesten

"Az elsötétedés erői halálos gyűrűt vonnak körénk. ugyanúgy, mint ahogy budapest védői köré is a vörös hadsereg, a védők ezt áttörték nekünk pedig példáiból erőt merítve ezt az eszmei ideológiai gyűrűt, amit az elsötétedés eszmei jelenléteknek, nem csak át kell törni, hanem ki kell irtani" - erről beszélt Tyirityán Zsolt 2012-ben, a Becsület napja alkalmából tartott neonáci rendezvényen.

Most hétvégén újra megtartják a rendezvényt, noha egy ideig úgy tűnt rendőrségi tiltás miatt nem lesz belőle semmi. Később azonban a BRFK azt írta a Népszavának, hogy a Fővárosi Törvényszék felülvizsgálati kérelem után hatályon kívül helyezte a tiltó határozatot, ezért a rendezvény megtartható.

Szabó József Tamás, a fővárosi törvényszék szóvivője azt mondta, a határozat nem volt megfelelően megindokolva, és így indokolási kötelezettségének maradéktalanul nem tett eleget, tehát nem lehet érdemben nyilatkozni róla. A bíróságnak viszont arra nincs jogosultsága, hogy megismételt eljárást rendeljen el, csupán annak a törvényességéről lehet dönteni, hogy a határozat megfelel a jogszabályoknak, avagy nem.

A szóvivő azt is elmondta, hogy semmi sem tiltja, hogy a rendőrség hozzon egy következő határozatot, amelyben figyelembe veszik a bíróság által hiányolt okokat, és indokokat.

Ezután híradónk kereste a rendőrséget is, válaszukban az áll: a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a Fővárosi Törvényszék ítéletét követően nincs jogi lehetősége az adott bejelentés ismételt elbírálásra, a Fővárosi Törvényszék ítéletét köteles tudomásul venni.

Mindeközben az I., a II., és a XII. önkormányzat közös közleményben határolódott el a rendezvénytől, mint írják: Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink