Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-02-03 09:41:00

Néha azt álmodja Tóásó Előd, hogy kínozzák

A Bolíviában történtekről nem szívesen beszél, de mivel még folyamatban van egy emberi jogi ügye, muszáj napirenden tartania az emlékeit. Jelenleg Tatabányán tanít egy középiskolában és folyamatosan képzi magát különböző egyetemeken.

Néha azt álmodja Tóásó Előd, hogy kínozzák

2009. április 16-án Santa Cruzban, a Las Americas Szállodában a kommandósok rajtaütöttek egy állítólagos terrorista csoporton. Az akcióban lelőtték a magyar, horvát és bolíviai állampolgárságú Eduardo Rózsa-Florest, az erdélyi magyar Magyarosi Árpádot, és az ír Michael Dwyert. A szintén erdélyi származású Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot szeparatizmus, terrorizmus és az elnök elleni merénylet vádjával Dél-Amerika egyik legkegyetlenebb börtönébe zárták, és megkezdték ellenük a tizenegy éve tartó eljárást.

Tóásó Előd hazatérése óta egyszerű életet él. Tatabányán tanít egy középiskolában és folyamatosan képzi magát különböző egyetemeken. „A hazatérésem nehézkes volt, de megérkezésemkor végre átölelhettem a családom tagjait. A hazajutásomban nagy segítségemre volt a Baptista Szeretetszolgálat, akikkel a mai napig nagyon jó viszonyt ápolok” – kezdte a Borsnak Tóásó Előd, aki hat évet töltött el a bolíviai börtönben.

„Edittel, a nővéremmel a tapasztalataink által sokszor segítünk olyan embereken, akik külföldön, magyarként bajba kerültek és megkeresnek, hogy segítsünk. Ez nagyon jó érzés. Rengeteg időt és energiát fektetek a nemzetközi jogi ügyembe, épp ezért alig várom, hogy véget érjen és lezárhassam az életem ezen szakaszát, már amennyire ez lehetséges” – magyarázza Tóásó.

„Tavalyi év során az Amerika-Közi Emberi Jogi Bizottság elfogadta a bolív állam ellen a beadványunkat, amelyben megállapították az emberi jogsértéseket és az ENSZ megállapította azt, hogy a fogvatartásom illegális és önkényes volt. Jelenleg egy emberi jogi ügyem van Bolívia állama ellen, amely tartalmazza az ellenem elkövetett jogsértéseket és az ez ügyben kivégzett barátaimról is szó esik. Amikor az új kormány elismeri az Amerika-Közi Emberi Jogi intézménye előtt is azt, hogy ez egy politikai indíttatású ügy volt, akkor természetesen erkölcsi, jogi és anyagi kártérítés illeti meg az érintett áldozatokat, családtagjaikat, illetve a kivégzettek családjait” – világít rá Tóásó.

Elődnek sokszor eszébe jutnak a Bolíviában történtek, de nem szívesen beszél emlékeiről. Mit mondja, elkerülhetetlen, hogy foglalkozzon az ügyeivel a saját maga jogi képviselete miatt. Előfordul, hogy reggel levegő után kapkodva ébred, mert azt álmodja, hogy kínozzák. ”Hiszek abban, hogy egy független nyomozás és bíróság pontot tesz az ügy végére és kiderül az igazság. Ehhez most egy lépcsőfokkal közelebb kerültünk” – zárja Tóásó Előd.

Tóásó Előd nemrégiben Jakupcsek Gabriella vendége volt:

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink