Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-29 06:02:00

Orbán Balázs - Ungár Péter vita: „zöldbe csomagolt vörös ideológia” vs. „politikai tűzoltás”

Magyarország nem járhat úgy, mint Németország, akik zöld energiaipari forradalmat hajtottak végre, mégis nőtt a szén-dioxid kibocsátásuk – egyebek mellett ezt mondta a Miniszterelnökség miniszterhelyettese a Harcosok klubja című, Spirit FM-en futó műsorban. Orbán Balázs a napenergiát pártolja, Ungár Péter viszont nem érti, hogy akkor miért vetett ki a kormány korábban termékadót a napelemekre. Az LMP parlamenti képviselője szerint egyébként régiónkban másfajta politikai törésvonalak vannak, mint nyugaton, részben ezért nem törhettek előre itt a zöld pártok.

Orbán Balázs - Ungár Péter vita: „zöldbe csomagolt vörös ideológia” vs. „politikai tűzoltás”

Nyugat-Európában mintha előretörtek volna zöld pártok, míg Közép- és Dél-Európában ez elmaradni látszik. Hogy ennek mi lehet az oka, arra az LMP országgyűlési képviselője azt mondta a Harcosok klubja című, a Spirit FM-en futó műsorban, hogy ennek filozófiai oka is van, ugyanis Nyugat- és Észak-Európában ezek a pártok veszik át az urbánus, jól képzett, életmód szerinti zöld szavazókat, akiket korábban a szociáldemokrata és liberális pártok szólítottak meg. Ebben a régióban viszont nem ez a járható út, itt ugyanis másfajta politikai törésvonalak és vitatémák vannak.

Orbán Balázs abban egyetértett, hogy a hagyományos baloldali pártok elvesztették a társadalmi bázisukat Nyugat-Európában. Ebbe a kiürült térbe nyomulnak be a zöld pártok – jegyezte meg a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Szerinte ez nem volt pozitív folyamat, mert a zöld gondolat eredetileg egy politikailag semleges gondolat volt. Miután a zöldek baloldalra pozicionálják magukat, ezért ezek a gondolatok a progresszív, társadalomátalakító politizálással kapcsolódnak össze, amelyek több kárt okoznak szerinte, mint amennyi problémát megoldanak a nyugati világban. Bár a magyaroknak szerinte fontos a teremtett környezet védelme, de nem kérnek a „zöldbe csomagolt vörös ideológiából”.

A kormányoldalról többször elhangzott már, hogy a hazai zöldmozgalom kívül zöld, belül vörös. Az LMP parlamenti képviselője szerint ez a magyar mozgalomra nem igaz, annak eredője ugyanis a Bős-Nagymaros elleni tüntetés volt.

Közben az osztrákoknál a zöldek koalícióban irányítják az országot, amit ugyan a német zöldek bíráltak, de ezzel a bírálattal Ungár nem ért egyet; szerinte a zöld pártoknak pragmatikusan kell a politikához viszonyulni. Orbán Balázs szerint a néppárti kormányoknak, mint amilyen a Fidesz-KDNP-kormány, az a feladata, hogy önmagában is megszerezze a kormányzáshoz szükséges többséget, és integrálja a különféle, akár a zöld gondolatokat is.

Ungár Péter azt is leszögezte, hogy tudományos konszenzus van arról, hogy az emberi tevékenység hozzájárul a klímaváltozáshoz, azonban a kormányoldalon sokan csak mostanában jöttek rá erre, noha a Fidesz is tíz éve van kormányon. Szerinte a kormány részéről ez egy „politikai tűzoltás, a mostani cselekvési tervükből pedig nem következik az sem, hogy ez prioritást élvezne. Orbán Balázs viszont úgy véli, hogy ez egy olyan probléma, amelyért elsősorban nem a magyar emberek, hanem a szennyező országok és szennyező nagyvállalatok a felelősek. Azt is fontos kiemelni szerinte, hogy Magyarország nem klímamenekült kibocsátó, hanem klímamenekültek érkezése által jelentett nyomást elszenvedő földrajzi térség lesz.

Orbán Balázs közben Németországot hozta fel példaként arra, hogy bár zöld energiaipari forradalmat hajtottak végre, a szén-dioxid kibocsátásuk nőtt. Ugyanis a Fukusima utáni atomellenes hullám miatt újra kellett indítaniuk a szénenergia alapú erőműveket, anélkül összeomlott volna a német energiaellátás.

A magyar állam szerinte nem követhet el ilyen hibákat. Azt is gondolja emellett, hogy atomenergia nélkül nem elérhetőek a klímasemlegességi célkitűzések. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene erősíteni a megújuló energiát ebben az energiamixben. A napenergiát preferálná, ehhez képest Ungár Péter nem érti, hogy akkor miért van Szlovákiának kétszer akkor kapacitása, és miért vetettek be korábban a napelemekre termékdíjat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink