Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-28 16:44:00

Koronavírus: nyolc magyar van Kínában, heten kérték, hogy menekítsék ki őket

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a konzuli szolgálatoknál 24 órás szolgálatban vannak, az ügyeletek rengeteg telefont kapnak.

Koronavírus: nyolc magyar van Kínában, heten kérték, hogy menekítsék ki őket

A külügyminiszter kiemelte: sem itthon, sem külföldön nem tudnak magyar fertőzöttről. Azt is elmondta, hogy összesen nyolc magyar van Kínában, közülük hatan Vuhan városában, ahonnan a vírus indult, ketten Hupej tartomány más részén.

Ebből a nyolc emberből hét magyar azt kérte, menekítsék ki őket Kínából. A hétből öten a lezárt Vuhan városban vannak, ketten máshol.

Az evakuálás Szijjártó szerint légi úton lehetséges, a magyar fél kapcsolatban van a németekkel, a portugálokkal és a franciákkal, utóbbiaktól szóbeli ígéretet kaptak, hogy segítenek az evakuálásban. Azonban a franciák egyelőre nem kaptak berepülési és leszállási engedélyt Kínától.

"Mihelyt a kínaiak megadják a szükséges engedélyeket, a franciák indulnak. Az első adandó alkalommal ki tudjuk utaztatni a magyarokat"

- közölte a tárcavezető.

 

 

Sajtótájékoztatója végén a külügyminiszter elmondta, senkinek sem ajánlják, hogy Hupej tartományba utazzon. A nap folyamán szólt a koronavírusról Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője is, ő azt mondta, a magyar kórházak felkészültek a koronavírusos betegek fogadására.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink