Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-28 15:05:00

Hiába zuhant történelmi mélypontra a forint, a jegybank nem változtatott az alapkamaton

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott sem az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón.

Hiába zuhant történelmi mélypontra a forint, a jegybank nem változtatott az alapkamaton

Elemzők nem vártak változást kedden a monetáris kondíciókban. Londoni pénzügyi elemzők szerint jelenleg "finomhangolási üzemmódban" működik a magyar monetáris és költségvetési politika, ami arra vall, hogy egyik területen sem várható jelentősebb módosítás, hacsak a magyar gazdaságot nem éri külső sokk.

A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

A hvg.hu azt írja, a korábbi kamatdöntéseknél a Monetáris Tanács azzal magyarázta a tétlenséget, hogy nem a forintárfolyam számít, csakis az, hogy minél közelebb legyen az infláció a 3 százalékos célhoz. A mostani helyzet azért volt különleges, mert két hete a Központi Statisztikai Hivatal egy meglepően magas, 4 százalékos inflációs adatot tett közzé, ami hétéves rekordot jelentett. Csakhogy a jegybank akkor rögtön igyekezett hűteni a kedélyeket: arról tettek közzé egy indoklást, hogy a változás egyetlen oka az, hogy egy évvel korábban nagyon leesett az üzemanyagok ára.

 

 

A forint árfolyama percekkel a döntés előtt 337,0-nál állt az euróhoz képest, ami egy kicsit jobb, mint az egy nappal korábbi történelmi mélypont, a 338,74.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink