Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-27 11:27:00

Koronavírus: Egy magyar nő botrányos reptéri körülményekről számolt be kínai átszállása után

Az Utazómajom nevű utazási portál egyik olvasójának 12 órán keresztül kellett fagyoskodnia utastársaival a kifutópályán, miközben ellenőrizték őket, de érdemi információt nem kapott.

Koronavírus: Egy magyar nő botrányos reptéri körülményekről számolt be kínai átszállása után
Képünk illusztráció.

A portálon olvasható beszámoló szerint olvasójuk, Andrea három hetes új-zélandi nyaralásából indult haza China Southern Airlines-szal, két kínai átszállással. A nyaralás alatt nem igazán olvasta a híreket, ezért kisebb meglepetésként érte az, amit később tapasztalt. Az átszállás Guangzhou-ban zökkenőmentesen ment, a kaland az Ürümqi – Bécs járat indulása előtt kezdődött.

A nő szerint már a futópályán álltak, épp a felszálláshoz várták az engedélyt, amikor a gép visszagurult a kiindulási helyre, majd 5 órával később tetőtől talpig fehér ruhába öltözött emberek jelentek meg, kezükben lázmérővel és kínai nyelven írt nyomtatvánnyal. Mivel az Utazómajom olvasója nem beszéli a kínai nyelvet, fogalma sem volt, hogy hogyan is kellene kitölteni az elé helyezett papírt. Ebben az egyik angolul is beszélő kínai utastársa segített. Más választása nem volt, ezért aláírta a nyomtatványt.

 

 

Ekkor már éjfél is elmúlt, a gépnek viszont délután 4 órakor kellett volna elindulnia. Az ajtókat kinyitották, így a nappal -8 °C, este -20 °C fokos Ürümqiben a gép gyorsan kihűlt. A nő a többi utassal együtt fagyoskodott a folyamatosan zúgó gépben. Senki sem tudta megmondani, hogy mi a következő lépés, eközben a személyzet munkaideje is lejárt.

Andrea 8 óra gépben várkozás után megpróbált az egyébként nyitva lévő gép ajtaján keresztül visszamenni a folyosóra, de a biztonságiak megállították. A magyar konzult telefonon éjszaka nem érte el, az üzenetrögzítő pedig a magyarországi központi számra irányította, ahol "egy kedves hang (a nevét nem árulta el) tájékoztatta, hogy nem tud semmi intézni, hiszen Kínában hatalmas a káosz".

“És egyébként is, miért gondolom, hogy Ő segíteni tud, ha a többi utas országai sem tudnak segíteni az állampolgárainak! Búcsúzóul meg ennyit mondott: hiába hívom a nagykövetet reggel, ő sem fog segíteni!”

– tette hozzá Andrea, aki már annak is örült volna, ha valamilyen megnyugtató információt kap arról, mi történik vele.

Hajnali 4 órakor felkapcsolták a villanyokat és mindenkit kitereltek a gépből, majd megkapták az első érdemi információt: azt, hogy 15:30-kor, az eredeti induláshoz képest egy nappal később fog indulni a járat. Az utasokat elszállították egy szállodába, ahol ha valaki külön szobában szeretett volna lenni, 100 jüant kellett fizetnie.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink