Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-24 20:37:00

Varga Judit: Lehet megegyezés Gyöngyöspata-ügyben

Az igazságügyi miniszter szerint a felek az ügy urai, és mivel polgári peres eljárásról van szó, lehet megegyezés az ügyben. Varga Judit arról is beszélt: napi 60-70 börtönkártérítési igény érkezik hozzájuk.

Varga Judit: Lehet megegyezés Gyöngyöspata-ügyben

Komoly szigorításokat vezetne be a kormány a feltételes szabadlábra bocsátás szabályozásának tekintetében, erről indított társadalmi egyeztetést az Igazságügyi Minisztérium.

Varga Judit arról beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában letaglózta a győri tragédia. Az igazságügyi miniszter, mint mondta, mindenkitől várják a jó és javító szándékú észrevételeket. Azért is fontos ez az egyeztetés, hogy a legjobb verzió menjen át a jogszabályba – véli Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter szerint az egyértelmű a győri gyermekgyilkosságok után, hogy úgy kell módosítani a szabályozást, hogy aki azért került börtönbe, mert korábban más életére tört, azt ne lehessen szabadlábra helyezni.

Lehet megegyezés

A Gyöngyöspata-ügyről Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban kijelentette: mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk.

Varga Judit nem gondolja úgy, hogy Orbán Viktor ezzel a kijelentésével szembement volna a bírósági ítélettel. Szerinte a magyar kormány tiszteletben tartja a független bíróságok döntéshozatalát. Hozzátette: a szegregáció nem helyes.

„Nem feltétlenül a pénz segít az alaphelyzeten, sokán mondják, hogy a pénz nem tud segíteni, az oktatás viszont igen, ez a kormányzat hozzáállása a szegregáció elleni küzdelemben” – mondta a műsorban a miniszter. Mint mondta: mindent megtesznek azért, hogy újabb szegregációs helyzet ne történhessen.

Varga Judit, mint mondta: a felülvizsgálati eljárás is a jogállam része. „Amint végrehajtható határozat lesz, akit arra köteleznek, végre fogja hajtani. A felek az ügy urai, megegyezésre mindig van lehetőség, minden egyes eljárásban” – fogalmazott Varga Judit. Kijelentette, hogy lehet megegyezés a felek között, mivel polgári peres eljárásról van szó.

Börtönkártérítések

Felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését, az Igazságügyi Minisztérium pedig felülvizsgálja a szabályozást - közölte a hivatalos kormányhatározat megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

„Ezek velünk élő igények, csak a minisztériumhoz naponta 60-70 ügy érkezik” – mondta Varga Judit. Hozzátette: a börtönviszonyok folyamatosan javulnak. Felelevenítette, hogy a miniszterelnök arról beszélt: vizsgáljuk újra a helyzetet, a vitát újra kell nyitni.

„Nem egy jó trend, hogy az elítéltek jogait helyezzük előtérbe, és nem az áldozatokat” – vélekedik az igazságügyi miniszter. Varga Judit szeretne egy olyan rendszert kialakítani, hogy a sértett a sértetti kártérítést tudja érvényesíteni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink