Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-23 12:23:00

Több százmilliós kártérítés is járhat a dunai hajóbalesetben elhunyt áldozatok hozzátartozóinak?

Közvetlenül a Vikinghez fordult a kártérítési ügyben, azonban a Hableány tragédiáját okozó cég nem ismeri el felelősségét – egyebek mellett erről beszélt a dunai hajóbalesetben elhunyt hajóskapitány családjának jogi képviselője az ATV Start című műsorban. Gulyás Krisztián jobban örülne, ha peren kívül sikerülne megegyezni a Viking céggel.

 

Sem a Viking tulajdonosa, sem a hajót biztosító társaság nem ismeri el a felelősségét a Hableány-katasztrófában – írta meg a Ripost. Bár a magyar áldozatok hozzátartozóinak képviselői peren kívüli megegyezés ügyében tárgyaltak, a Viking mégis azt javasolta: forduljanak bírósághoz. Nem is akárhol: Londonba vinnék az összes magyar és dél-koreai érintettet. A tanúknak így az Egyesült Királyságba kellene utaznia minden egyes alkalommal, amikor szükség van rájuk az eljárásban. Bár a kirendelt szakértő kimondta a hajó teljes körű felelősségét – folytatta a lap –, a svájci tulajdonos mégsem hajlandó elismerni az anyagi felelősséget. Közben az Index.hu megírta: újra bűnügyi felügyelet alá került Hableány-baleset ügyében megvádolt ukrán hajóskapitány. A férfi ügyvédje megerősítette a Fővárosi Törvényszék döntését.

Ezzel kapcsolatban azt mondta a dunai hajóbalesetben elhunyt hajóskapitány családjának jogi képviselője az ATV Start című műsorban, hogy tavaly szeptemberben kezdték el az előkészületi munkálatokat a svájci kolléganőjével, annak érdekében, hogy közvetlenül a Vikinghez forduljanak a kártérítési ügyben.

A hivatalos kapcsolatfelvétel decemberben történt meg, ami egyelőre ott tart, hogy minden ilyen helyzetben elmondták: nem ismerik el a felelősségüket – tette hozzá Gulyás Krisztián. Végül olyan ajánlattal végződött, amelynek lényege, hogy egy londoni bíróságon tárgyalják meg az ügyet.

Az ügyvéd szerint Anglia teljesen indifferens ország az ügy kapcsán, és ez további kérdéseket vet fel. Közben arról is beszélt, hogy az eljárás két részre osztható: egyrészt az ukrán kapitány elleni büntetőeljárás, illetve a polgári eljárás, amely szintén két részre osztható. Egyrészt a munkáltatóval szemben is fel lehet lépni a munka törvénykönyve alapján, és a Viking céggel szemben is, merthogy ők okozták a balesetet – fejtette ki.

Magyarországon jelenleg csak a büntetőeljárás van folyamatban, a többi a jövő kérdése.

Ha nem történik peren kívüli megegyezés egyébként, akkor neki kell eldöntenie, hogy melyik országban folytassák le a pert.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy bár közvetlenül a Vikinghez fordult, az ajánlatot a cég biztosítótársasága tette. Megjegyezte azt is: a biztosítótársaság 10 billió dollárra van biztosítva, amiből szerinte futná a kártérítésre is. Gulyás Krisztián azt is megerősítette, hogy a személyenkénti 300 millió forintos kártérítésnek is lenne realitása, de peren kívül ő kevesebb összeggel kereste meg a Vikinget. Nem tudja, hogy mikor indulhatna a kártérítési per, de még bízik abban, hogy sikerül peren kívül megegyezniük, mert az szerinte mindenkinek jobb lenne.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink