Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-22 20:12:00

Vitézy: 100 évvel ezelőtt viszonyok vannak a vasúti közlekedésben

Vitézy Dávidot nevezték ki a Budapesti Fejlesztési Központ vezetőjének, melynek célja az állami fejlesztések összehangolása a fővárossal. Az ATV Egyenes Beszéd Stúdiójában arról beszélt, melyek a legsürgetőbb beruházások, valamint mennyire elavult a vasúti közlekedési rendszerünk.

 

A Természettudományi Múzeum költöztetésébe nem vonták be, hiszen február 1-jén kezdi a munkáját- válaszolt a frissen kinevezett Vitézy Dávid a műsorvezető kérdésére. A múzeumfejlesztések kapcsán viszont elmondta, hogy vannak nemzetközi példák arra, hogy nem a fővárosban működik egy-egy múzeum.

Elmondása szerint nem más, mint Fürjes Balázs kérte fel a feladatra, akivel már korábban is dolgozott együtt a vasútfejlesztés körében.

Vitézy szerint Budapestnek érdeke, hogy ezek a projektek megvalósuljanak meg, legyen egy olyan kormányzati tudásközpont, ami együtt tud dolgozni a fővárossal is. A múltban is volt példa olyan típusú együttműködésre, ahol a főváros a kormánnyal együttműködve fejlődött, a Lánchíd megépülése is ennek az eredménye.

A kormány és a főváros viszonyának alakulása kapcsán elmondta, hogy biztos lesznek viták, apró ügyekben is, amit fokozott médiafigyelem kísér, de sok mindenben egyetértés van. Ilyen például a HÉV-ek fejlesztések kérdése, a Hév-et a budapestiek használják, de az állam finanszírozza. Szerinte a budapestiek járnak azzal jól, ha a fejlesztésekre ilyen kiemelt kormányzati figyelem irányul.

Vitézy úgy látja, hogy 20 évnyi feladat biztosan van a budapesti vasúti hálózta fejlesztésében. „Az, hogy olyan vasúti közlekedés legyen Budapesten, mint Bécsben van, az évtizedes munka”- nyilatkozta a közeledési szakember.

„A legnehezebb dió a Budapesten belüli magterületek felújítása, ahol sokszor 100 évvel ezelőtt viszonyok vannak. A klímaváltozás is kikényszeríti a közlekedési szokások megváltoztatását”- magyarázta Vitézy Dávid az erőviszonyokat.

Arra a kérdésre, ha esetleg szakmai álláspontja politikai akaratba ütközik, azt válaszolta, hogy elég könnyű rajta számon kérni a szakmai értékrendjét: mindent megoldani nem lehet, ebből lesznek biztosan viták, de ő szakmai munkának tekinti a rá bízott feladatot, erre is vállalkozott.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink