Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-22 17:10:00

Pogátsa: Gyurcsánynak van a legkevésbé joga, hogy számon kérje a gazdasági helyzetet a miniszterelnökön

Jók a gazdasági mutatók, de ez nem fenntartható, miközben a recesszió is közeledik – legalábbis erről beszélt Pogátsa Zoltán az ATV Start műsorában. A közgazdász szerint a forint árfolyama sem tragikus, hiszen a reálbér-emelkedés is figyelemre méltó.

Egyáltalán nem baj a gyenge forint, mert a gyenge árfolyam sem egyenlő a rossz árfolyammal – egyebek mellett erről beszélt Pogátsa Zoltán az ATV Start című műsorban.

A kérdés az szerinte, hogy ez kinek rossz. Például a külföldre utazó, középosztálybeli embereknek, de azt is tudjuk, hogy iszonyatosan kevés ember jut el külföldre – tette hozzá Pogátsa Zoltán. Az exportőröknek, és azoknak, akik ilyen cégben dolgoznak, azoknak viszont jó. Sokan azt sejtik a szakember szerint, hogy a „kormány-jegybank duó” tudatos döntése áll a folyamatok mögött. Ezzel kompenzálhatja ugyanis azokat a multikat – folytatta –, ahol béremelkedés volt Magyarországon.

Kérdésre válaszolva, elismerte, hogy az importon keresztül az átlagembereket is érintheti a forint, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a múlt évben 7,5%-os reálbér-emelkedés történt az országban. Ha árfolyamról beszélünk, akkor az is téves, amikor jó vagy rossz árfolyamról esik szó Pogátsa szerint. Ehelyett a gyengülés-erősödés tengelyen érdemes mérni a kérdést.

Közben azt is elmondta a közgazdász, hogy Gyurcsány Ferencnek van a legkevésbé joga, hogy számon kérje a gazdasági helyzetet a miniszterelnökön, mert ha valahol, akkor ott volt krízis a forint árfolyamában.

Az euró bevezetése azonban már szakmai vita, szerinte az lenne a legjobb, ha rögzítenék a forint árfolyamát az euróhoz. Bár hangzottak el olyan kijelentések is korábban, hogy ez politikai kérdés, a szakember ezt cáfolta, és azt mondta, kőkemény gazdasági kérdés erről beszélni. Majd hozzátette: évtizedekre határozná meg az életünket, majd azokat az országokat sorolta, akik megsínylették a valuta bevezetését.

Arról is beszélt, hogy a gazdaság jelenleg jól teljesít, a kérdés inkább az, hogy ez fenntartható-e, a közgazdász szerint nem feltétlen. Pogátsa Zoltán azt is megemlítette, hogy szerinte közel vagyunk ahhoz, hogy recesszió legyen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink