Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-22 10:02:00

FAZ: Salamoni jelentést tettek Tusk elé a Fideszről a “bölcsek”

Salamoni jelentést készített a “három bölcs” a Fideszről - a Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írta, hogy míg Van Rompuy inkább a Néppárton kívül, Schüssel belül látná szívesebben a Fideszt, Pöttering a mérleg nyelve.

FAZ: Salamoni jelentést tettek Tusk elé a Fideszről a “bölcsek”

Semmit nem hoznak nyilvánosságra, a jelentés titkos marad - a FAZ legfrissebb információi szerint a “három bölcs” erről egyezett meg Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével. A laphoz mégis kiszivárgott, hogy a felfüggesztett Fideszről készített jelentés ügyében megosztottak a “bölcsek”, de “pártkörökből származó jelzések, amelyek hozzávetőleges képet adnak”.

Eszerint a “bölcsek salamoni ítéletet hoztak: egyrészt azt akarják, hogy Orbán maradjon a pártcsaládban. Másrészt elvárják tőle “a megtérés nyilvános jeleit”, de ő erre nagy mutat szándékot. Viszont, amíg Orbán Viktor nem mutat erre készséget, az EPP-nek fenn kell tartania a Fidesz felfüggesztését. Ami azt jelenti, hogy a fideszes európai parlamenti képviselők továbbra is részt vehetnek a néppárti képviselőcsoport ülésein, de nem tölthetnek be tisztségeket, és Orbán Viktor maga sem vehet részt a Néppárt tanácskozásain, és az Európai Tanács üléseit megelőző néppárti megbeszéléseken sem.

A FAZ értesülése szerint magyar miniszterelnök nem volt különösebben együttműködő a “három bölccsel”, akikkel tavaly októberben és decemberben találkozott Brüsszelben. A “bölcsek“ sürgettek az előrelépést, különösen a Közép-európai Egyetem, a CEU ügyében. Orbán Viktor azonban Sorost az állam ellenségévé nyilvánította, és ezen nem akar változtatni - írja a FAZ, hozzátéve, hogy a magyar kormány ugyanakkor visszavonta az új közigazgatási bíróságok létrehozására irányuló terveit.

A FAZ szerint a “három bölcs” nem teljesen egységes Orbán, illetve a Fidesz értékelésében. Míg az osztrák Schüssel a magyarok Néppártban tartását támogatja, a belga Van Rompuy inkább kívül látná a Fideszt. Pöttering középen állva a “közvetítő”.

A “három bölcs” közötti különbségek tükrözik a Néppárt és a frakció megosztottságát is - írja a FAZ, emlékeztetve, hogy márciusban, amikor döntöttek a Fidesz felfüggesztéséről ellentmondásos vita zajlott, a dél-európaiak és a közép-kelet-európaiak egy része Orbánék mellett szavazott.

A múlt héten Strasbourgban hasonló volt a helyzet, amikor az EP fokozni akarta a politikai nyomást a Lengyelország és Magyarország elleni folyamatban lévő alkotmányos eljárás során: 89 néppárti képviselő szavazott a határozat mellett, 35 ellene - a magyarokon kívül, elsősorban spanyolok, franciák és olaszok. A 21 tartózkodó közül 9 CDU-CSU-s képviselő volt.

 

 

A FAZ cikke szerint Daniel Caspary frakcióvezető inkább a Fidesz Néppárton belül tartását támogatja, Caspary azt mondta a lapnak, hogy fenn kell tartani a felfüggesztő határozatot, közben pedig a ”bölcseknek” újra tárgyalniuk kell a magyar miniszterelnökkel, hogy irányváltásra szorítsák rá.

És Tusknak is állást kell foglalnia. Az EPP politikai gyűlése február 3-án tárgyalja meg a “bölcsek” jelentését - írja a FAZ.

Ajánlom

További belföldi híreink