Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-21 05:10:00

Szeptember közepe óta 95-en fagytak halálra

Szeptember közepe óta 95-en fagytak halálra a Magyar Szociális Fórum adatai szerint. Legtöbben a saját otthonukban, de sokan a kórházban, vagy épp úton a kórházba, és vannak, akik a közterületeken. Megkerestük az EMMI-t, a minisztérium azt írta, a Magyar Szociális Fórum nem rendelkezhet hiteles adatokkal, a most közölt adatok csak hangulatkeltésre alkalmasak.

 

Most éppen kartonpapírral, és fával fűt be az anyuka, de van, mikor rongyokat használnak gyújtósnak, és aztán ilyen az udvarukon látható ablak, meg ajtókereteket raknak a tűzre. Szabó Istvánné azt mondja náluk végül is mindig meleg van, már csak a két gyerek miatt is.

„Vannak ismerősök, akik ajtókat hoznak, amikre már nincsen szükségük, azokat összevágjuk, vagy kapunk önkormányzati támogatást, arra szoktunk beadni, 15 mázsára ilyen segély benyújtó papírokat”

Ők egyébként Debrecenben laknak, a padon ülő férfi viszont a fővárosban, több, mint 20 éve az utcán. Ezen a télen elfagyott a lába, kórházban is volt.

„Az éjszaka jó hideg mínusz nem tudom hány fok van, hát kapaszkodni kell, takaró kell, most van itt egy, amin ülök, azt a lábamra terítem, ülve alszom.”

A hajléktalanok problémájára megoldásnak tűnhet az éjjeli menedékhely, ezekből több is van, és férőhely is lenne elég, amelyek sokszor mégis üresen maradnak.

„Olyan problémákkal küzdenek a közterületen, utcán élő hajléktalanok, amelyek nem teszik azt lehetővé, hogy egy tömegszálláson egy 20 ágyas szobában nagyon közel a másik emberhez aludjanak, ez mentális pszichiátriai, és mindenféle problémáknak is köszönhető”

– mondta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója.

A Magyar Szociális Fórum adatai szerint szeptember közepe óta 95-en fagytak meg. 20% az utcán, 20% a kórházba szállítás közben, vagy épp a kórházban, 60% pedig a saját fűtetlen otthonában. Simó Endre alapító szervező szerint a baj a szociális háló szétverése, amely úgy véli a rendszerváltás előtt jól működött.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink