Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-20 12:18:00

Juhász Anna: A Hadik helyett megvan az új helyszíne az irodalmi szalonnak

Rendkívüli boldogsággal tölti el Juhász Annát, hogy ma este már a 80. irodalmi estjükre készülhetnek a New York Művész Páholyban. Az irodalmár szerint ma már a versolvasás is trenddé vált. Elsőként mesélt arról, hogy a közkedvelt irodalmi szalonja milyen új helyszínen folytatódik.

Juhász Anna: A Hadik helyett megvan az új helyszíne az irodalmi szalonnak

80. estjére készül Juhász Anna a New York Művész Páholyban, ezzel kapcsolatban az irodalmár azt mondta az ATV Start+ című műsorban, hogy „ilyenkor mindig annyira boldog vagyok”. Majd emlékeztetett arra is, hogy 2013-ban kezdték, és azóta minden hónapban különféle beszélgetéseknek ad otthont a hely. Külön érdekes számára az is, ha összefüggéseket talál a meghívottak között, még akkor is, ha ezek más területekről származnak. A mostani est egyik vendége az ATV műsorvezetője, Jakupcsek Gabi lesz. Juhász Anna elárulta, tőle és másik vendégétől is azt kérte, hozzák magukkal azt a verset, történetet, ami az irodalomhoz kapcsolódik.

A New York Művész Páholyban egyébként – tette hozzá – rendhagyó irodalomórákat- és esti programokat tartanak jellemzően. A klasszikus, nyugatos szerzőktől kezdve egészen a mai, kortárs irodalomig terjedően széles a paletta. Juhász Annát az is örömmel tölti el, hogy sokan járnak, ami annyit jelent szerinte, hogy az emberek még ma is szeretnek olvasni. Még ma is lehet jelentkezni az esti beszélgetésre, ha valakit érdekel, ehhez a közösségi oldalon lehet nála jelezni a részvételi szándékot.

A trendek is megfigyelhetőek az irodalomban. Pár éve a regény, majd a novella hódított – legalábbis az irodalmár barátai szerint, akik kiadással foglalkoznak. Most viszont úgy látja, hogy a trend inkább a versek irányába tolódik el, és azok a közösségek is előtérbe fognak kerülni szerinte, amelyek lényege, hogy üljenek le, és beszéljenek át egy-egy témát.

Az irodalmár arról is beszélt, hogy a hosszú évek alatt kialakult irodalmi szalonnak ezúttal már nem a Hadik kávéház fog helyet biztosítani, ugyanakkor keresik a lehetőséget, hogy merre vihetnék tovább. Karinthy Mártonnal kezdte az irodalmi szalont, a folytatás pedig lányával, Karinthy Verával vinné tovább. Tegnap viszont mát a polgármester is „leütötte”, hogy merre nyitják majd meg az irodalmi szalont, és egyúttal bővítik a már jelenleg is gazdagon működő hely palettáját.

Az ötlet abban áll, hogy bár nagyon izgalmas a Karinthy-családfa férfi oldala, vegyék elő azt a nőt, aki miatt a kerületbe mentek: Böhm Arankát. Így az új helyet neki emléket állítva Arankának neveznék el. Juhász Anna szerint ebben a körben lehetne a nők helyzetéről és a nők előtérbe helyezéséről is beszélni, tágítva a jelenlegi ismereteinket és megközelítésünket az irodalomról.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink