Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-20 13:07:00

Elhalaszthatják a Fidesz néppárti tagságáról szóló döntést

Hivatalos döntés még nincs, de a Bloomberg forrásai szerint nincs egyetértés a magyar jogállamiság vizsgálatára kijelölt „három bölcs” között, ezért nem nyújtották még be a vizsgálatukról szóló jelentést a párt elnökségének és így várhatóan nem is kerül sor a Fidesz néppárti tagságáról szóló döntésre a február eleji kongresszuson.

Elhalaszthatják a Fidesz néppárti tagságáról szóló döntést

A hírügynökség szerint már január elejéig be kellett volna nyújtani a vizsgálati jelentést, de nincs konszenzus a három néppárti bölcs között a magyar jogállamiság megítéléséről. Ez pedig a hírügynökség szerint jól mutatja azt, hogy az Európai Néppárton belül is megosztó a kérdés, és közben tartanak is a néppárti vezetők attól, hogy egy elítélő vizsgálatra kizárási javaslatra mi lenne Orbán Viktor magyar kormánypárti elnök és miniszterelnök válaszlépése.

Orbán Viktor a január 9-én tartott évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján az ATV kérdésére, hogy látta-e már a néppárti “bölcsek” jelentését, azt válaszolta: “a három bölcsnek semmilyen jelentését nem láttam, és nem is tudok róla, hogy ilyen létezne”. 

A Fidesz - Néppárt vonatkozásában még semmi nem dőlt el végérvényesen, péntek reggel az atv.hu azt írta, hogy az európai konzervatívok az ECR-be várják Orbán Viktort, a lengyel Kaczynski jelenleg nem akar kilépni az ECR-frakcióból a pártjával, a PiS-szel. Így - ha Orbán Viktor szakítana a Néppárttal - akkor egy olyan, körülbelül 140 fős nagy kereszténydemokrata szövetséget/mozgalmat kell majd az Európai Parlamentben elképzelni, melyhez a Néppártból kilépő Fidesz, Kaczynskiék ECR-frakciója, továbbá Salviniék euroszkeptikus ID-frakciója csatlakozna. És ez a nagy formáció szövetségre is léphetne akár az Európai Néppárttal - mondják fideszesek, de szerintük a döntés “még nem holnap lesz meg”.

A kormányfő múlt pénteken azt mondta: "egy centire voltak" csütörtökön attól, hogy kilépjenek az Európai Néppártból, de néhány nagy tagállam pártjaitól az csütörtöki EP-szavazáson kapott támogatás miatt nem tették ezt meg.

 

Az Európai Parlament plenáris ülésén újra szavaztak a magyar és lengyel jogállamisági eljárás ügyében, többek között azt mondták ki nagy többséggel az eljárás elindítása óta romlott a helyzet, az Európai Tanácsban döntésre kell vinni az ügyet (legyenek előírt változtatási javaslatok határidővel) és össze kell kötni az EU-pénzek kifizetését 2021-2027 között a jogállamisági feltételrendszerrel. Az EP állásfoglalás azért is tudott átmenni nagy többséggel, mert a német néppárti képviselők nagy része is kihátrált a magyar kormánypárt mögül.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink