Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-20 05:10:00

Fürjes elárulta, miért nem fizet a kukaholding a fővárosnak

Nem kaptak számlát, ezért nem fizet a kukaholding a fővárosnak – mondta híradónknak Fürjes Balázs. Az államtitkár szerint amint megtörténik az adategyeztetés, kifizetik a 2019-ből fennmaradt 10 milliárdos összeget az FKF-nek. Mártha Imre, a cég vezetője szerint az a gond, hogy az elszámolás bonyolultsága miatt az FKF jóval később jut pénzéhez, mint amikor közvetlenül hozzáfolyt be a kukadíj. A cégvezető azt mondta, ha a kukaholding részéről nyitottak rá, akár 2-3 napon belül ki tudják állítani a számlát a tízmilliárdos összegről.

Hónapok óta vita folyik a kormány és a főváros között arról, miért nem fizeti ki a Nemzeti Hulladékkezelő Koordináló és Vagyonkezelési Zrt, vagyis a Kukaholding a fennálló tartozást a munkát elvégző fővárosi cégnek. A mintegy 10 milliárdos összeg ugyanis már befolyt a holdinghoz. Ezt a főpolgármester többször szóvá is tette.

„Én azt gondolom, hogy Magyarországot Orbán Viktor irányítja, nem a Kukaholding, tehát ez a pénz jár a budapestieknek. Amit befizettek a szemétdíjra az az ő pénzük és az jár nekik vissza, különben össze fog omlani Budapesten a szemétszállítás.” - mondta korábban az Egyenes beszédben Karácsony.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szombati közleményében azt írta: azért nem fizettek, mert az utolsó 2019-es számlát az FKF még nem nyújtotta be a kukaholdingnak.

Fürjes Balázs híradónknak azt is hozzátette, pénteken személyesen tárgyalt Karácsony Gergellyel, ahol egyetértettek abban, hogy könnyen és gyorsan rendezhető a helyzet.

„Én azt hiszem, hogy nincsen huza-vona, rendes kerékvágásban mennek a dolgok. Ez mindig úgy történik, hogy a számlát megelőzi egy adategyeztetés, a kukaholding várja hogy az FKF-től megérkezzen az utolsó adatszolgáltatás, ezt követi egy adategyeztetés, ezután az FKF kiállítja a számlát. Biztos vagyok benne, hogy ez 1-2 héten belül meg fog történni, még januárban." - fejtette ki Fürjes.

Mártha Imre, az FKF vezetője híradónknak elmondta a nehézséget az elszámolás bonyolultsága okozza, és az, hogy az FKF el van választva a befolyó pénzektől: „Ebben az adatszolgáltatásban, az elmúlt 3 év során, több hét mire ez lezajlik, ettől függetlenül ezt simán ki lehet fizetni, hiszen ez a pénz már befolyt a kukaholdinghoz. Azt gondolom, hogy nincs emögött politikai szándék, mi csak szeretnénk ehhez a pénzhez minél hamarabb hozzájutni.”

Mártha Imre azt is hozzátette, ha a kukaholding részéről nyitottak rá, akár 2-3 napon belül ki tudják állítani a számlát a tízmilliárdos összegről.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink