Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-17 13:40:00

Reagált a főügyészség: az ügyészség függetlenül működik

„Véleményem szerint, a szervezet öntörvényű, ellenőrizhetetlen, felelősség nélküli, számonkérhetetlen. Az ügyészség függetlensége teljesen formális. Ott mára igazodási vezérelv a feltétel nélküli lojalitás lett” - ezt Ihász Sándor, a fővárosi főügyészség korábbi vezetője nyilatkozta a Hírklikknek. Megkerestük a főügyészséget, hogy reagáljon az elhangzottakra.

A fővárosi főügyészség korábbi vezetőjének személye a Fenyő-gyilkosság és Gyárfás Tamás vád alá helyezése miatt került előtérbe.

A Központi Nyomozó Főügyészség ugyanis két éve hivatali kötelessége megszegésével, bűnpártolással vádolja Ihász Sándort, mert még hivatalában átvett Gyárfás Tamástól a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetések egy leiratát, s azt az irodájában tartotta. A vádakat mindeddig nem bizonyították. 
 

„Döntés pedig nincs, pedig már lehetne. Az ilyen hozzáállás egy törvényesen működő jogállamban szakmai alapon és korrekten eljáró ügyészség részéről elképzelhetetlen, és megengedhetetlen lenne. A minden szakmai alap nélküli, példátlan és vérlázító, szándékos időhúzás miatt – gondolom, érthetően – végleg elfogyott a türelmem” – fogalmazott a korábbi főügyész, hozzátéve, hogy a tények megvédik saját magukat, és egyértelműen világos, hogy nem követett el semmilyen bűncselekményt.


A főügyészség munkájával kapcsolatban megjegyzi az interjúban Ihász, hogy fokozatosan eltorzult a szervezet az elmúlt tíz évben. „Szakmailag, értékrendben, szemléletben, emberségben, de érzelmileg is, mert én is kötődtem az emberekhez, a szakmához, a szervezethez. Rossz látni ezt a vergődést, pótcselekvést és ezt a fajta átalakulást” – jelentette ki.

Mint mondja, a legtöbb ügyészségi vezetőt régről, személyesen is jól ismer, és a helyükben nagyon szégyellné magát, hogy „ehhez a szakmailag – szerintem általuk is pontosan tudott – alaptalan, megalázó és embertelen eljáráshoz vezetőként és beosztott ügyészként a nevüket adják. „Véleménye szerint, „a szervezet öntörvényű, ellenőrizhetetlen, felelősség nélküli, számonkérhetetlen. Az ügyészség függetlensége teljesen formális. Ott mára igazodási vezérelv a feltétel nélküli lojalitás lett. A döntéseik, vagy azok elmaradása ellen érdemi, hatékony jogorvoslat sincs, hiszen egy-két kivételtől eltekintve, a felettes ügyész bírálja el az összes jogorvoslatot” – hangsúlyozta. A teljes cikket itt olvashatja el.

Az interjúban elhangzottakkal kapcsolatban megkerestük a főügyészséget, hogy kívánnak-e reagálni. Az alábbi választ küldték, amelyet szó szerint idézünk:

„Az ügyészség az Alaptörvényben és a rá vonatkozó törvényekben meghatározottak szerint, azok szellemében, az igazságszolgáltatás közreműködőjeként, függetlenül működik. Az ügyészség alkotmányosan, az objektív igazság kiderítése céljával érvényesíti az állam büntetőjogi igényét.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink