Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-16 10:31:00

Fekete-Győr: „kemény és hosszadalmas menet lesz”

A Momentum és a DK emelkedhet ki az ellenzéki térfélen a következő években – nyilatkozta nemrég a párt elnöke. Fekete-Győr András az ATV Start című műsorban most azt mondta, hogy ha az önkormányzatokban sikeres lesz az együttműködés, akkor az ár egy közös kormányzás előszobája is lehet. A Momentum elnöke szerint 2021 karácsonyára már meg kell lennie a listá(k)nak, és a miniszterelnök-jelöltnek, 2021 őszén pedig már az előválasztáson is túl kell esnie az ellenzéknek.

Fekete-Győr: A Momentum és a DK fogja meghatározni az ellenzék politikáját

 

Nagy utat járt be a Momentum az utóbbi bő másfél évben. A 2018-as országgyűlési választáson a párt a szavazatok három százalékát megszerezve nem került be a Parlamentbe. A május végi EP-választásra azonban a párt megtriplázta támogatottságát. Az októberi önkormányzati választás után még tovább nőtt a támogatottságuk. Ezzel – a DK mellett – a Momentum vált az ellenzéki oldal egyik legerősebb pártjává. A pártelnök a Magyar Narancsnak adott interjúban kifejtette: az ellenzék politikáját a Momentum és a DK fogja meghatározni a következő években. Lesznek azonban olyan pártok is – legalábbis Fekete-Győr András szerint – amelyek története véget ér a következő választással.

Ezzel kapcsolatban a Momentum elnöke azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy tavaly a választók két ellenzéki pártot emeltek ki, egyiket a múltból, ez a DK, és egyiket a jövőből, ez a Momentum. Logikus reakció ez a részükről – tette hozzá –, mert

a választók is látják, hogy az Orbán-rendszerrel szemben kevesebben, és egyben nagyobb tömeget képviselve kell megmérkőzni. Fekete-Győr András hozzátette, hogy a kormányváltás a cél, azonban minél több párt szeretne koalíciós kormányt létrehozni, annál nehezebb lesz a dolguk.

A kérdésre, hogyan tudnának együttműködni a DK-val, és megnyerni a 2022-es választást, a Momentum elnöke azt felelte, hogy „ez egy nagyon kemény és hosszadalmas menet lesz”. A kulcsot az önkormányzatokban látja. Ha ott sikerül együttműködni a DK-val és az MSZP-vel – tette hozzá –, akkor az egy előszobája lehet a közös kormányzásnak. 

Gyurcsány Ferenc szerepe kapcsán elmondta, hogy ő bízik a DK ítélőképességében, mivel a sokszínű választói közösséget egységbe kell foglalni a győzelemhez, erre pedig egy nagyon megosztó politikus képtelen. 

A 2022-es választás előtt már 2021 karácsonyára meg kell lennie annak, hogy hány lista lesz, ki lesz a miniszterelnök-jelölt, milyen politikai programot képvisel majd a közösség, milyen országot szeretne, illetve, hogy milyen lépésekben szeretné átformálni az Orbán-rendszert egy polgári demokráciává. Mint mondta, szerinte lesznek előválasztások, amelyeknek véleménye szerint jövő ősszel meg kell történniük. Ebből adódóan jövő nyárig abban is meg kell állapodniuk az ellenzéki pártoknak, hogy mi a forma, és mi a program.

Pár napja került nyilvánosságra egy, a párt etikai és felügyelőbizottsága által hozott határozat, amelynek lényege, hogy aki tagja a Momentumnak, az nem lehet tagja a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak. Fekete-Győr elmondta, hogy a Momentum alapszabálya szerint nem lehet kettős tagsággal rendelkezni, ez azonban az MMM esetében felülvizsgálható rész.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink