Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-15 16:21:00

Nem tartja kizártnak a pártalapítást Szanyi Tibor

Önmagában nem, de másokkal együtt akár pártalapításra is adná a fejét Szanyi Tibor – egyebek mellett erről beszélt a szocialistáktól távozó politikus az ATV Start című műsorban. Mozgalma a jövőben már Magyar Szolidaritás Mozgalommal is együttműködik. Ez utóbbi vezetője azt mondta: a kapitalizmuskritikát szeretnék megjelentetni az esetleges 2022-es ellenzéki összefogásban.

Nem tartja kizártnak a pártalapítást Szanyi Tibor

"Az MSZP-nek sem fekete, sem fehér, de még piros kasszája sincsen. Aki ilyet állít, az hazudik". Ezt válaszolta a szocialista párt azokra a kormányoldali vádakra, amelyek szerint a pártban fekete kasszából fizetnek bizonyos munkatársakat. Az eredeti felvetés egyébként az MSZP-ből nemrégiben távozott Szanyi Tibortól származik. Ezzel kapcsolatban Szanyi Tibor azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy akkor teszik okosan, ha leszállnak erről a vonatról, mert veszélyes terepre viszi őket, Sőt, egyetért azzal is, hogy az MSZP feljelentést tett, mivel kasszákról ő nem tett említést, és a párt joggal érezheti sértve magát. „Ez egy hazugság” – emelte ki.

Másfél hete már annak, hogy Szanyi Tibor távozott az MSZP-ből, azóta pedig már első együttműködési megállapodását is megkötötte az Igen mozgalom vezetője. Nem mással, mint a DK-frakcióból 2018 végén távozó Székely Sándor által vezetett Magyar Szolidaritás Mozgalommal. Bár a volt EP-képviselő szerint a mozgalmak nem tartják számon a pontos létszámot, de legalább száz, döntően fiatal értelmiségi van a szervezetben, akik napi rendszerességgel foglalkoznak az Igen mozgalom ügyeivel.

Ez egy igazi görögdinnye-mozgalom – tette hozzá –, hiszen belül vörös, kívül zöld. Minden gondunk ugyanis – így vagy úgy – a kapitalizmus torzszülöttje szerinte.

Székely Sándor – az együttműködésükre utalva – azt mondta, hogy az ellenzéknek végre lehetősége van nem csak azt mondani, hogy Orbán menjen, hanem arról is beszélni, hogy mit ajánlanak az embereknek. Erről kezdődött el egy közös gondolkodás, amibe az Igen mozgalmon kívül mások is részt vesznek, és azt szeretnék, ha az ellenzéki pártok 2022-es potenciális együttműködésébe egy kis kapitalizmuskritika is beleférne. Magyarországra ugyanis – folytatta – az elmúlt harminc évben minden nyűgével együtt szakadt rá a kapitalizmus.

Bár még nem egyeztetett egyik ellenzéki párttal sem, de bizonyos fokú együttműködésnek örülne Szanyi Tibor. Szerinte sokan csatlakoznának egy olyan, ma még nem létező párthoz, amely képes lenne megszólítani és megnyerni a 2-3 millió fősre is tehető baloldali érzelműeket, akik platform hiányában „ide-oda vergődnek”. A kérdésre, hogy a mozgalom után születhet-e párt, azt felelte: a mozgalomban résztvevő emberek jelentős hányada „nagyon-nagyon szeretné, ha születne olyan párt, amiről az előbb beszélt”. Majd hozzátette, hogy ő maga is, és szívesen részt venne egy ilyen alapozó munkában. Önmagában nem alapítana pártot, de ha sokan lennének, akkor örülne, ha létrehozhatnának egy ilyen szervezetet.

Székely közben elmondta: a Magyar Szolidaritás Mozgalom már vett részt pártalapításban, és pártokkal is működött már együtt.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink