Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-15 16:32:00

A DK nyilvánosságra hozná a kormány közpénzből fizetett közvélemény-kutatásait

A Demokratikus Koalíció törvénymódosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy kötelező legyen nyilvánosságra hozni a közpénzből fizetett kormányzati közvélemény-kutatásokat.

A DK nyilvánosságra hozná a kormány közpénzből fizetett közvélemény-kutatásait

A párt frakcióvezető-helyettese szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy tavaly januárban kiderült, a kormány közvélemény-kutatások alapján indította el a Stop Soros! elnevezésű kampányt. Arató Gergely hozzátette, akkor hiába kérte, nem sikerült betekintenie ezekbe a dokumentumokba. Az ezt követően elindított per során azonban napvilágot látott, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda két és fél év alatt közel 400, a "kormányzati propagandához kapcsolódó" közvélemény-kutatást rendelt meg - közölte.

 

Arató Gergely felháborítónak nevezte, hogy a kormány "több milliárd forint értékben rendelt közvélemény-kutatásokat közpénzből", de ezeket eltitkolja a nyilvánosság elől. Kérdésre válaszolva azt mondta, a dokumentumban nincs adat arról, hogy mennyit költött a kabinet a felmérésekre, de a nyilvános piaci árak alapján meg lehet becsülni az összeget.

Kérdésre azt felelte, hogy az ellenzéki pártok összefogása nem érdek-, hanem értékalapon működik.

Ezek a pártok minden vitájuk ellenére egyetértenek abban, hogy egy olyan európai Magyarországot szeretnének, amit "nem egy féldiktatúra irányít", és ami az állampolgárok és "nem néhány oligarcha érdekében működik" - fogalmazott.

A kormányzat közleményben reagált. Azt írták: a Demokratikus Koalíció állításaival ellentétben a kormány által megkötött szerződések eddig is nyilvánosak voltak, mint ahogy az a tény is, hogy a kormány rendszeresen rendel felméréseket és kutatásokat. A szerződéseket a minisztériumok a jogszabályoknak megfelelően közzéteszik a kormányzati honlapokon, eddig is így tettek. A felmérések minden, a közéletet és a mindennapi életet meghatározó aktuális témát érintenek.

"Amint azt korábban is jeleztük a DK érdeklődő képviselőinek, Soros György bevándorlással kapcsolatos terveinek megismeréséhez még csak kutatásokra sincs szükség, hiszen azokat maga tette közzé. Többek között azt javasolta, hogy egymillió bevándorlót fogadjon be Európa, a bevándorlók szétosztása kapcsán arról beszélt, hogy annak állandónak és kötelezőnek kell lennie, ahogyan arról is beszélt, hogy az ő tervüknek a bevándorlók védelme a célja, és a nemzeti határok jelentik az akadályt. Mivel az ország biztonságát veszélyeztető tervekről van szó, ezért fontosnak tartjuk, hogy többféle módon is megismerjük a magyar emberek ezzel kapcsolatos véleményét"

- olvasható a közleményben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink