Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-13 18:51:00

Palkovicsék megtalálták: a 8. oldalon a prioritások közt Budapest kap EU-pénzt

Palkovics László minisztériuma megtalálta azt a december 10-i dokumentumot, mely a 2021-27 közötti uniós pénzek lehetséges felhasználásáról szól: a 8. oldalon lévő ábrán Budapest is a prioritások között szerepel. Az ITM válaszolt Karácsony Gergelynek is: az innovációs miniszter december 10-én a 7-es cikkelyes eljárás miatt repült Brüsszelbe.

Palkovicsék megtalálták: a 8. oldalon a prioritások közt Budapest kap EU-pénzt

Az ITM sajtóosztálya ma délután arról tájékoztatta az atv.hu -t, hogy olyan anyagot/prezentációt, amilyen ma a Népszavában megjelent - miszerint egy Brüsszelnek megküldött anyag szerint a 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak a támogatotti listáján Budapest nem szerepel - nem találtak az ITM-ben. Azaz, nincs arról szó, hogy a kormány kivéreztetné Budapestet.

Viszont az ITM tájékoztatása szerint az 1800 fős minisztériumban találtak egy olyan anyagot, ami december 10-én egy tervezett videókonferencia keretében került - munkaanyagként - Brüsszelbe “ügyintéző kollégák szintjén”.

Budapest a prioritások között

Az angol nyelvű prezentációs munkaanyag címe “Potential Operational Programmes for the 2021-2027 period in Hungary”, azaz Lehetséges operatív programok a 2021-2027-es időszakra Magyarországon.

A dokumentum tartalmazza a következő tervezési ciklus alapelveit. A 8. oldalon szerepel az az ábra/dia, mely szerint nemhogy nem kap pénzt Budapest, hanem épp hogy a prioritások között szerepel a főváros - fogalmaznak az ITM részéről.

Egy másik oldalon pedig egy ábra/dia látható - ez alapján hivatkoznak arra, hogy 2021-27 között Budapest elesik az uniós forrásoktól -, holott ezen csak a hátrányos helyzetű térségek vannak megmutatva, s mivel Budapest nem az, nem tüntették fel, ezért fehér - tudatják.

Palkovics László ma reggel az ATV Startban már cáfolta a Népszava hírét. Az innovációs miniszter azt mondta, a Népszava folyamatosan azt a hibát követi el, hogy nem a kormány hivatalos adataira, anyagaira hivatkozik. Jelenleg a terezés folyamata zajlik, amit akkor tudnak lezárni, ha válaszokat kaptak a kérdéseikre - tette hozzá a miniszter. Az ITM a nap folyamán közleményben is cáfolta, hogy a kormány megvonná Budapesttől az uniós pénzeket.

 

 

Budapest-államtitkár: “fake news”

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár pedig az MTI-nek nyilatkozva “fake newsnak”, álhírnek nevezte, hogy a kormány megvonná az uniós forrásokat a fővárostól a 2021-2027-es finanszírozási időszakban; Fürjes Balázs a Népszava hétfői számában megjelent írásra reagálva kijelentette: ilyen kormányzati előterjesztés nincs, ilyen döntés nem született.

Karácsony: “álságos” - ITM: a miniszter a 7-es cikkely miatt volt Brüsszelben

“Álságos és káros az a sajtóban ma kiszivárgott kormányzati terv, amely Budapestet lényegében elvágná az uniós fejlesztési forrásoktól. A Népszava értesülései szerint a kormány olyan javaslatot mutatott be az Európai Bizottságnak, amely az uniós forrásfelhasználást végletesen központosítja, és teljesen a kormányzattól teszi függővé, hogy jutnak-e európai pénzek budapesti fejlesztésekre. Álságos, mert ennek az anyagnak az elkészültét nem előzte meg semmiféle egyeztetés. És álságos azért is, mert a kormány illetékes minisztere rezignált arccal letagadja az anyag létezését, pedig az itt van éppen az asztalomon. Letagadja azt is, hogy ezt bemutatták Brüsszelben. Pedig az ominózus napon speciel én is Brüsszelben tárgyaltam, a repülőgépen ott ült előttem Palkovics László miniszter” - írta a Facebook ma posztjában Karácsony Gergely.

Az ITM sajtóosztálya a főpolgármester állítására reagálva közölte: Palkovics László miniszter a Magyarországgal szemben folytatott 7-es cikkelyes eljárás miatt utazott december 10-én Brüsszelbe. A kormány álláspontja ugyanakkor változatlan, nem lesz kevesebb pénze Budapestnek - tudatta érdeklődésünkre az ITM.

Ajánlom

További belföldi híreink