Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-09 05:10:00

Az Orvosi Kamara új vezetői kampányolnának a hálapénz ellen

Az Orvosi Kamara új vezetői azonnal változtatnának a hálapénzzel kapcsolatos etikai normákon, amennyiben az egészségügyi kormányzat megemelné a béreket, és véghezvinné a szerkezeti változtatásokat is. - ezt a Kamara alelnöke közölte híradónkkal. Lénárd Rita nagy jelentőségűnek tartja azokat a kórházi hirdetményeket is, melyekben orvosok és ápolók deklarálják: nem fogadnak el hálapénzt.

 

„Hogyne, hogyne, adnék, én is beteg voltam tavaly, szívinfarktusom volt, most a fiam van bent, autóbalesete volt tegnap.”

„Adjanak nekik elég fizetést, az orvosoknak, ápolóknak, és akkor nincsenek arra ráutalva, hogy elfogadják a hálapénzt."

Nagyjából ez a két ellentétes vélemény él a nyilvánosságban a hálapénzről. Közben egyre több orvos csatlakozik az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoporthoz. A kezdeti 51 taghoz képest most már több mint 3600-an utasítják el a paraszolvencia intézményét.

Az Orvosi Kamara új alelnöke azt mondja, hogy ha az egészségügyi kormányzat legalább a visegrádi négyek szintjére emelné az orvosok bérét, és változtatna a struktúrán, akkor a kamara új etikai szabályokat alkot a hálapénz ellen.

„Ennek megfelelően ki kell tűzni egy határidőt, amikor a hálapénzt kriminalizálják, ehhez az orvosi kamara meg fogja az etikai normákat, azonnal melléállítja és meg fogja szerkeszteni, és amikor ezek megvannak, akkor tud úgy működni az egészségügy, ahogy kell”

– mondta Lénárd Rita.

Lénárd Rita szerint óriási a jelentősége annak, hogy pl. a budapesti Péterfy kórház baleseti intézetének gyermektraumatológiáján már kint van a felirat, hogy az orvosok, ápolók nem fogadnak el hálapénzt. Hasonló hirdetmény Szegeden is kikerült már a falakra.

A hálapénz nagyságrendjéről csak becsült adatok vannak. Köztudott, hogy a zsebbe csúsztatott tíz-húszezresek többsége kórházi orvosokhoz kerül. Közülük is a legfelső egy százalék, az ún. „orvos bárók” kapják a legtöbbet, sokak szerint havonta milliókat.

És bár egyre több orvos utasítja el a paraszolvenciát, 2017-ben a válaszadók többsége még szükségesnek tartotta a rendszer fenntartását. Azóta nem készült új felmérés a témáról.

Az Orvosi Kamara új vezetői elsősorban az emberek szemléletén változtatnának. Kampányt készítenek elő, hogy kevesebben gondolják: pénzért többet, jobbat, mást kaphatnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink