Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-02 14:05:00

Zacher: attól nem leszel „csíra”, ha nemet mondasz az alkoholra

Az idei adatok nem mutatnak változást a szilveszterkor alkohol miatt kórházba kerülőkkel kapcsolatban – erről beszélt Zacher Gábor az ATV Start című műsorban. A toxiklógus arról is mesélt, hogy az alkoholfogyasztás teljes tiltása értelmetlen, helyette arra kellene koncentrálni, hogy a második pohár után álljanak meg a fiatalok. Attól pedig, hogyha valaki nemet mond az italra – tette hozzá – nem lesz „köcsög”, hanem éppenséggel több.

Sok tizenéves kap alkoholmérgezést a szilveszteri bulikban

 

 Sok munka volt szilveszterkor, még csak ma reggel jött el a mentőktől – egyebek mellett erről beszélt a szilveszter kapcsán Zacher Gábor az ATV Start című adásban. Az orvosi táskát nem igazán kellett kinyitni, olyan esetek voltak, amelyek mind megelőzhetőek lettek volna, semmi olyan, ami szakmai szempontból említésre méltó lenne. Az Országos Mentőszolgálat szerint több, mint 200 embert kellett túlzott alkoholfogyasztás miatt kórházba vinni, és mintegy 10 százalék volt a kiskorúak aránya. A toxikológus szerint ez sem kiemelkedő adat az előző évekhez viszonyítva. Csodálkozásra sincs ok az adatokat látva- tette hozzá – főleg abban az országban, ahol nincs alkohol elleni stratégia, miközben 800 ezer felnőtt alkoholbeteg van.

Ezzel a témával a rendszerváltás óta senki nem mert igazán foglalkozni. Az alkoholprobléma ugyanis nemcsak egészségügyi probléma, hanem szociális gond is egyben, főleg ha belegondolunk, hogy hány családot vert szét szó szerint az alkohol – mesélte a szakember.

Ahelyett azonban, hogy tiltanák a fiatalt az alkoholtól, aminek szerinte semmi értelme nincs, azt kellene például hangsúlyozni, hogy ne legyen harmadik pohár ital. Ilyenkor azonban a többiek könnyen azon élcelődhetnek, ha valaki nem akar további alkoholt inni. Itt azonban – tette hozzá Zacher Gábor – ugyancsak otthoni mintáról van szó, hiszen nem mindegy, hogy kitől fogadjuk el a kritikát. Attól pedig, hogy nemet mond valaki, nem leszel „köcsög” és „csíra”, hanem éppenséggel több lesz tőle. A szakember szerint ez a hozzáállás i nem mellesleg tanulható.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink