Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-25 16:08:00

A Miniszterelnöki Kabinetiroda alá kerül a Nemzeti Filmiroda

A Miniszterelnöki Kabinetirodához került a magyar filmgyártás egyik kulcsszerve, a Nemzeti Filmiroda.

A parlament decemberben fogadta el a Nemzeti Filmintézet létrehozásáról szóló törvényt.  Ez a törvény rendelkezik arról, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap (NFA) 2020. január 1-jétől Nemzeti Filmintézetként (NFI) fog tovább működni, de nem ez az egyetlen szervezeti változás.​

​Az elfogadott javaslat alapján a Magyar Nemzeti Filmalap (NFA) 2020. január 1-jétől Nemzeti Filmintézetként (NFI) működik tovább, filmszakmával kapcsolatos hatósági szerepkört pedig a Nemzeti Filmiroda látja el, ami eddig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) részeként működött. A módosító alapján az index novemberben  azt írta, hogy a Filmiroda önálló szervezeti egységként fog működni "egy kormány által rendeletben kijelölésre kerülő miniszter vezetése alatt álló minisztériumnál".

Karácsony előtt módosították a Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezeti és működési szabályzatát (SZMSZ), amelyből kiderült, hogy főosztályként a Rogán Antal vezette kabinetiroda hatáskörébe került a korábban NMHH-hoz tartozó szerv. A Filmiroda közvetlen felügyeletét közigazgatási államtitkár fogja ellátni, ami a szakmai pozíciót sejtet.

A Filmintézet és Filmiroda egymáshoz való viszonyáról a módosító és az SZMSZ alapján annyit lehet tudni, hogy míg a Filmintézet foglalkozik a terjesztéssel, megfelelő munkakörnyezet és munkalehetőségekek megteremtésével a szakmában, addig a Filmiroda hatósági szerepet tölt majd be. Többek között  igazolásokat állít ki, ellenőrzi a támogatások felhasználását (költségvetés megkárosításának gyanúja alapján feljelentést tehet az illetékes szerveknél), a korhatár és az"art" besorolást is ő végzi. Utóbbi azért érdekes, mert az "art" besorolású filmek és mozik többlettámogatásra jogosultak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink