Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-17 14:17:00

Tűzoltószakszervezet: Végighazudták nekünk az évet

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete közleményben írta meg, hogy az évben többször is béremeléssel hitegette őket a belügyi tárca, ebből azonban szerintük még 2020-ban sem lesz semmi.

Tűzoltószakszervezet: Végighazudták nekünk az évet
"Jelen pillanatban a rendvédelmi szféra fizetései nem versenyképesek (eddig sem voltak azok). Ami valaha is „versenyképessé” tette, az a szolgálati nyugdíj lehetősége volt, meg még néhány plusz juttatás, ami a többlet vállalásokért járt ebben a szférában"

– kezdődik az a közlemény, amelyet a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) alelnöke, Vidó Attila tett közé a szervezet honlapján. A bejegyzésben, amelyet a 24.hu vett érszre, Vidó azt írja, az "aktuális hatalom" mindezt eltörölte, jelenleg egy kezdő, "vonulós" tűzoltó bruttó 180 ezer forintot keres, miközben a garantált bérminimum 2020-ban bruttó 210 ezer.

A bejegyzés szerint Zsinka András helyettes államtitkár azt ígérte az év elején, hogy „dolgoznak a BM-ben a munkacsoportok, valamit be fognak jelenteni, ami nagyon pozitív változást hoz a szférában.” Ennek ellenére Vidó szerint csak újabb ígéretek következtek a soros Belügyi Érdekegyeztető Tanács-üléseken, de nem történt érdemi változás.

"2019. május, BÉT ülés: Bejelentés NINCS, viszont van egy dicshimnusz az életpálya modellről. A kedvencem, hogy újra lett a rendvédelmi szférában valami, arra az esetre, ha valaki alkalmatlanná válik"

– olvasható a bejegyzésben. 2019. novemberében a szakszervezet állításuk szerint hozzájutott egy belső dokumentumhoz a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, amelyből az derül ki, hogy nem lesz béremelés 2020-ban. Erre a Belügyminisztérium levelet küldött a szakszervezetnek, amelyben azt állították, hogy igenis lesz béremelés jövőre.

"A gazdasági fejlődés lehetőséget biztosít az elkövetkező időszakban 2020-tól kezdődő újabb illetményfejlesztésre"

– olvasható a BM levelében. Azonban a BM 2020-as első féléves munkaterve csalódást okozott a szakszervezetnek, ugyanis szerintük abban szó sincs béremelésről. December 18-án megjelent a BM 2020-as első félévi jogalkotási terve, amelyben azonban Vidó szerint szü sincs a HSZT módosításáról vagy az illetményemelés bármilyen formájáról.

"Ezen kívül megnéztem a folyamatban lévő törvényjavaslatokat is az Országgyűlés honlapján. Ott sincs semmi!"

– írja a szakszervezet alelnöke.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink