Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-16 05:10:00

Százezrek maradhatnak egészségügyi ellátás nélkül a TB-szabályok szigorítása után

Százezrek maradhatnak egészségügyi ellátás nélkül, ha bevezetik jövőre a TB-szabályok szigorítását - véli a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Jövőre ugyanis, ha valaki három hónapnál tovább nem fizet, vagy utána nem fizetik a járulékot, akkor kiesik a rendszerből. A Pénzügyminisztérium szerint csak a potyautasokat akarják kiszűrni, és aki eddig jogosult volt, az ezután is az lesz.

Az orvos gyakorlatilag azonnal látja, ha a páciensnek van érvényes társadalombiztosítása. Jövő év közepétől úgy változik a rendszer, hogy ha valakinek három hónapnál régebben nincs befizetve a TB-járuléka, az nem kaphat ellátást, csak ha kifizeti a költségeket. Egy sima orvosi vizsgálat is belekerülhet 20-30 ezer forintba.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint eddig is volt lehetőség a költségek behajtására, most annyi változik, hogy a vitás helyzetet az orvosnak és a betegnek kell rendezni, vagyis már eleve nem is kaphat ellátást a páciens.

„Felmondja az állam a több évtizedes szolidaritáson alapuló betegellátási rendszernek az alapjait, ami gyakorlatilag eddig működtette ezt a rendszert és nem hagyott ellátatlanul senkit. Mostantól nemcsak, hogy be kell fizetni, utána ezt be is hajtják az emberen, ha nem teszi ezt meg, de most már ellátatlanságba taszít sok százezer embert.” - fejtette ki az ATV Híradónak Kordás László, a szakszervezet elnöke.

Az adóügyi államtitkár szerint erről szó sincs. Izer Norbert erről még szerdán beszélt.

„Mai sajtóban is elhangzott, hogy több százezer embert lehet, hogy ez negatívan érint. Határozottan szeretném állítani, hogy mindenki, aki eddig ellátásra jogosult volt, ezután is ellátásra jogosult marad, tehát senki nem hagy a rendszer az út szélén.” - mondta Izer.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a sürgősségi ellátást nem lehet megtagadni, hiszen azt az egészségügyi törvény garantálja. Ugyanakkor nagyon sok részlet még szabályozatlan. Ráadásul sokan jóhiszeműségből is kieshetnek a rendszerből. Például, amikor a gyereket középiskola után nem vették fel az egyetemre.

„Na, most neki már nincs jogviszonya, mint tanulónak, nincs jogviszonya, mint gyereknek, és nincs jogviszonya, mint egyetemistának, és ezt nem mindenki tudja. Na most a törvényben egyetlen egy megnyugtató van, amivel a nézőket tudom nyugtatni, hogy a három hónap esetében köteles a NAV felszólítani a fizetésre.” - nyilatkozta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Kincses Gyula hozzáteszi: még az adóhatóság értesítése sem garantálja, hogy valaki nem esik-e ki a rendszerből. Sokan ugyanis nem a hivatalosan bejelentett állandó lakcímen élnek, így nem biztos, hogy eljut hozzájuk a NAV értesítése. A kamara Áder Jánoshoz fordult, azt kérték, hogy küldje vissza az országgyűlésnek megfontolásra a jogszabályt.

„Áder János a fideszi politikának a kérlelhetetlen kiszolgálója, körülbelül másfél ügyben akasztotta meg a Fidesz ügymenetét, amióta regnál és nem látom azt, hogy ebben megakasztaná, szóval igen, ez elég erősen a nullához konvergál.” - mondta a Civil a pályán műsorában Pulai András.

Ha valakinek nincs munkája, attól még lehet biztosított, ha kifizeti az úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami jövőre 7710 forint lesz havonta. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint azonban a mélyszegénységben élő emberek ezt már nem tudják kifizetni, így kiesnek a rendszerből.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink