Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-16 15:15:00

A Bayer show-ban kimondták: Gothár botránya ürügy

A Gothár ügy “a mi oldalunkon is egy kicsit ürügy lett arra, hogy megpróbáljunk odahatni, hogy valami végre történjen. Csak miért kellett ehhez most Gothár Pétert végighurcolni a sárban?” - ezt Bayer Zsolt kérdezte a műsorában tegnap Dörner Györgytől, aki szerint a Színművészetin “a gyerekek baloldaliakká válnak”. Az Újszínház ügyéről azt mondta: nincs tettes, nincs áldozat, nem is érti, miért beszélnek erről.

A Bayer show-ban kimondták: Gothár botránya ürügy
Gothár Péter

Dörner György volt tegnap este a Bayer Show vendége. A házigazda Bayer Zsolt azzal kezdte a műsort, hogy idézte: „egy Vicsek Ferenc nevű úr” kiírta a Facebookjára: a kultúra mi vagyunk, el a kezekkel tőlünk. És ezt mint Bayer mondta, megismételték a Katona József Színház tüntetésén, ahol “egy Pintér nevű ember” azt mondta, hogy nekik, mármint a jobboldalnak ott van a Szolnoki Szigligeti Színház, Budapesten pedig az Újszínház, meg a végtelenített Bayer Show, ők pedig csinálják a művészetet.

“Ott a kultúra, náluk ?” - kérdezte Bayer Dörner Györgytől. Butaság - mondta erre az Újszínház vezetője, szerinte ez “tendenciózus ostobaság”, a kultúra mindenhol ott van, ahol kultúra csinálásra érdemes emberek vannak. Mint mondta, ő a kultúrát nem tudja oldalakra osztani. Van egy magyar kultúra, aminek mi is a letéteményesei vagyunk és van egy úgynevezett világkultúra. Mi részesei vagyunk a magyar kultúrával a világ kultúrájának is” – válaszolt Dörner György.

Bayer felvetésére, hogy már a Kádár-rendszerben azt mondták “ők”, amikor a kaposvári színházat elkezdték megcsinálni, hogy “a kultúra az ők”, a másik oldalon pedig mindenki más “csak ócska csepűrágó lehet”, Dörner egy kisebb kitérő után azt mondta: nem mondja, hogy ott Kaposváron ne lettek volna tehetségesek az akkori színházcsinálók, de a tehetséget el lehet veszíteni. És mint mondta, már el is vesztették, mert a félelem megeszi a lelket, (idézte a Fassbinder filmből Alit), a hataloméhség pedig megeszi a tehetséget.

Dörner György aztán levezette, hogy azokat, akik kórosan törleszkednek a hatalomhoz - a kétes, rosszfajta hatalomhoz, a diktatórikus hatalomhoz, “mert ez az igazi diktatúra, amit a baloldalon művelnek” -, azokat, akik oda hűségesküt tettek, “fogva tartják mint a hínár”.

Baloldali gyerekek a Színművészetin

Azonban Dörner lehetetlennek nevezte, hogy “állandósítsanak egy bizonyos fajta hatalmi viszonyt egy demokráciában. Lehetetlen, hogy ugyanaz folytatódjon most 2000 után, mint 2000 előtt a kommunizmusban” - fogalmazott Dörner, aki azt állította, nincs változás, “a változás lehetősége nincs meg a főiskolán”. “Ez tarthatatlan, így a gyerekek baloldaliakká válnak” - mondta a színművészeti egyetemről. Egy autós hasonlattal úgy írta le a helyzetet, hogy ha balos kormányú autókat gyártanak, amikor már rég jobbos kormányúakat kellene, “akkor az az autó nem megy”. De mint mondta, azok is hibásak, akik a többi alkatrészt gyártják, és ab ovo nem hívják fel a figyelmet: “rossz kormányokat gyártanak a főiskolán” - utalt újra a színművészeti egyetemi képzésre.

“Miért nem csináljuk meg csak úgy egyszerűen?”

Bayer Zsolt az ördög ügyvédje szerepébe bújva előhozta a Gothár ügyet azzal a felütéssel, hogy ha ő már undorítónak tartotta a Marton László elleni hajszát is, amivel halálba kergették “egy állítólagos huszonvalahány éves szexuális abúzus okán” a rendezőt. És akkor most miért kellene lelkendeznie, hogy egy állítólagos egy évvel ezelőtti hasonló ügy miatt “Gothár Péter mindenhonnan ki van iktatva”.

De - folytatta Bayer -, most a Gothár ügy “a mi oldalunkon is egy kicsit ürügy lett arra, hogy megpróbáljunk odahatni, hogy valami végre történjen. Csak miért kellett ehhez most Gothár Pétert végighurcolni a sárban?” - kérdezte. “Miért nem csináljuk meg pusztán azért, azzal az egyszerű kijelentéssel, hogy gyerekek, mi vagyunk tíz éve hatalmon, ti 30, 50, 60 éve hatalmon vagytok évben a közegben, senkit nem hagytok érvényesülni, aki nem ti vagytok, ez így nem fog tovább menni”.

Ehhez Bayer azt is hozzátette, hogy (a Gothár ügy helyett) sokkal jobb lett arra hivatkozni, hogy a frissen megválasztott Karácsony Gergely “hét perce volt főpolgármester”, amikor már azt nyilatkozta, hogy ő soha többet nem fogja kinevezni Dörner Györgyöt az Újszínház élére. “Miért, te ki az anyád vagy?” - fakadt ki a műsorban Bayer, és a főpolgármesterre utalva felvetette: „ő miért mondhat ilyen mondatokat, nagy tapsvihart aratva ezzel a Katona József Színház társalgójában?” Aztán viszont, ha jön a kormány, hogy gyerekek, beleszólnánk abba, amit csináltok, kimennek tüntetni - panaszolta.

Dörner: a kultúra kézbentartása a hatalom záloga

Dörner válasza erre úgy hangzott, hogy nagyon fontosnak tartják a kultúrát, igazuk van, a kultúra nagyon fontos. “Ha kikerül a kultúra a vezetés kezéből, akkor az pillanatokon belül elveszti a vezetést”. A kultúra az alapvetés, ha Európa elveszti a keresztény arculatát, vége van - hangoztatta Dörner György, és kijelentette: a kultúra kézbentartása záloga a hatalom megtartásának. Valószínű, hogy ők ezt tudják, jobban, mint mi jobboldaliak, mi csak szembesülünk vele, például amikor hét perc után jön ez, hogy “felforgatjuk az egész világot”, és a kultúrával kezdik - utalt vissza a főpolgármesterre.

Dörner aztán arról beszélt, hogy Herczeg Ferenc, Szabó Dezső Kodolányi, Márai, Wass Albert is ki voltak iktatva korábban, ez utóbbiról azt mondták, hogy náci. Mint mondta, a kultúra a legfontosabb, mert abból táplálkozik az oktatási rendszer, a hit, “a potenciális országvezető a kultúrából növi ki magát” - tette hozzá.

Bayer: “Érdemes-e Gothárt keresztre feszíteni”?

Bayer arra emlékeztetett, hogy Nyírő kötete minden parasztpolgárnak vagy az egykori Horthy középosztály roncsait őrizgető magyar családnak megvolt, de visszatért az eredeti kérdéséhez: “érdemes-e Gothárt keresztre feszíteni”?

Dörner ebben nem akart állásfoglalni, egyrészt mint mondta, “nem érdekelte az egész” ügy, de azt hozzátette, hogy amikor elkezdték, ő arra gondolt, hogy “ez valaminek az előszele, és az is lett”. De mint mondta, nem tud foglalkozni vele, “megvan nekem a magam baja, a magam koholt vádja velem szemben, a színházam mal szemben, a prekoncepcionált politikai boszorkányüldözés” - utalt a Mihályi Győző esetre. “Esküszöm semmit tudok, hogy mit csinált Gothár, kivel csinálta...” - magyarázta.

Arra, hogy de “te vagy a következő”, Dörner azt mondta: “vétlen vagyok, bűntelen vagyok, ez hótbiztos”.

Magáról a Újszínházas Mihályi Győző ügyről a műsorban Bayer azt állította: a Gothár ügy után egy jobbos színházban is kellett, hogy azonnal találjon valamit a másik oldal, aztán jött Szántó Péter ügyelő, akinek, mint Bayer hangsúlyozta, érettségije van.

Ez azért tartotta fontosnak kiemelni, mert ebből vezette le, hogy Szántó színházigazgató akart lenni Dörnerrel szemben, de alulmaradt, “és írt egy feljelentő levelet. Ez olyan, mint Sztálin elvtárs idejében...”.

A politikai ellentámadás nem az ő dolga

Dörner György a műsorban csodálkozott, hogy Szántó Péter nem neki írta a levelet, hanem a színház szakszervezetének. Mint mondta, nem érti, mi mozgatja a volt ügyelőt, “nem értem a mikéntjét” - fogalmazott. De hozzátette, ha ez egy nyílt politikai támadás, akkor nem lehet mást, mint politikai védekezést vagy ellentámadást csinálni. Márpedig az nem az ő dolga, ő a színházat csinálja, a politikai védekezés egy másik szervezet dolga lenne - fogalmazott. “Büntetőfeljelentés nem született, akkor mi a bánatnak beszélünk még róla? Nincs tettes, nincs áldozat. Nem értem” - mondta az Újszínházas ügyről.

Tegyék meg a büntető-feljelentést!

Azt “nagyon kellemetlennek” nevezte, hogy a főváros vezetése amikor ő, mint a főváros “egyik cégének az igazgatója” megkérdezte, hogy ki küldte nekik a feljelentést, személyiségi jogra való hivatkozással megtagadták, hogy válaszoljanak. Dörner kissé felháborodott azon, hogy vele szemben, aki színházigazgató és “a főváros embere”, előnyt élvez egy névtelen “idegen”, aki a feljelentést tette, “akinek elvileg semmi köze a fővároshoz, de ez úgyis kiderül” - célzott valamire. Azt is nehezményezte, hogy a Mihályi Győző neve viszont nyilvánosságra került. “Tegyék meg a büntető-feljelentést, és valamit majd kiderít a hatóság” - mondta.

A műsor végén visszatérve a Gothár ügyre, Bayer Zsolt az értetlenségét fejezte ki afölött, hogy ha a nő - akihez Gothár helytelenül közeledett - utána elfogadta a bocsánatkérést, és együtt is dolgozott vele a további egy évben, “akkor most miről beszélünk még mindig?”.

Az Újszínház által tervezett Hercegh Ferenc könyvből készült új darab kapcsán, mely a Vatikánban Gyula pápa halálának idején játszódik, amikor is Bakócz Tamás esztergomi érdek esélyessé vált a pápai trónra, Dörner kifejtette: a Nyugat már akkor is elhessegetett minket, barbár keletieket, és hiába “gebeszkedünk most is”, a Nyugat csak a hasznot akarja kivenni belőlünk.

Dörner ennek kapcsán azt is kifejtette, neki a nagymamája és a felesége elismerése a fontos és nem európai vezetőké.

Odaugranak az Újszínház elé, ha kell

Bayer pedig a műsor végén megígérte neki, hogy ha vegzálni kezdenék, akkor “nagyon sokan odaugranak az Újszínház elé”, és kérdéseket tesznek majd fel Karácsony Gergelynek.

Ajánlom

További belföldi híreink