Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-13 18:45:00

Elképesztő csalás-sorozat áldozata lett Sváby András

Kamuhirdetésekkel, Sváby András nevét és arcát felhasználva vernek át cukorbetegeket. A több internetes cím alatt megtalálható, oknyomozó riport formájába burkolt gyógyszerreklám egy engedély nélküli szer megvásárlásával kínál gyors és végleges gyógyulást a cukorbetegeknek. Sváby András elképesztő csalás-sorozatról beszél és feljelentést tett az ügyben.

"Visszaél az ön nevével és a cikkben szereplő doktornőével." - egy héttel ezelőtt hirtelen árasztották el Sváby András postafiókjait az ilyen levelek. Mind egy cukorbetegeknek ajánlott készítmény iránt érdeklődik vagy épp a műsorvezető figyelmét hívja fel arra, hogy visszaéltek a nevével.


A Heti Napló imázsa alatt futó hirdetés gyors és egyszerű gyógyulást kínál a cukorbetegeknek. Sváby András nevét felhasználva a következő áltörténetet mesélik el a csalók oknyomozó riport formájában: a műsorvezető cukorbeteg lett, de kételkedik a betegség gyógyíthatatlanságában, nem hisz az orvosoknak és nem szeretné a régóta használt készítményeket szedni. Ekkor találkozik egy doktornővel, aki felnyitja a szemét és egy egyhónapos kúrát ajánl, amivel gyógyítható a diabétesz. 

"Mindenkiben legyen ott a kisördög, mindenkiben munkálkodjon az egészséges gyanakvás, hogyha valami nem stimmel, hogyha valami túl olcsó, valami túl egyszerű megoldást kínál, ott valószínű, hogy valami átverés van. És ezt tudjuk, legbelül érezzük, csak hinni akarunk, nem kell hinni." - mondta az ATV Híradónak Sváby András.

Sváby András és a Heti Napló stábja felkereste a több évtizede a szakmáját gyakorló doktornőt, aki mélységesen megdöbbent, hogy felhasználták a nevét ebben az ügyben.

"Olyan dolgok is voltak az én nevem alatt megjelentetve, amik felháborítóak, amik abszolút felháborítóak és amikről az embernek még rémálmában sem jutna eszébe beszélni vagy ilyet kimondani." - nyilatkozta az érintett doktornő.

Sváby András és Dr. Major Judit összefogtak és közösen fordultak ügyvédhez, a műsorvezető már megtette a rendőrségi feljelentést.

Az álhírkeltésnek büntető- és polgári jogi következményei is lehetnek, hiszen sérült a képmáshoz való jog, felvetődik a csalás és károkozás, a kuruzslás és gyógyszerhamisítás gyanúja is. Sőt, az ATV is jogi útra tereli az ügyet.

"Egyeztettünk a jogászokkal, és arra a következtetésre jutottunk, hogy névhasználat miatt személyiségi jogi pert indítunk a honlap üzemeltetője ellen és a jogi felszólítás még a mai nap kimegy." - fejtette ki Németh S. Szilárd, az ATV álalános vezérigazgatója.

Az átveréssel és az egyre terjedő álhírekkel részletesen foglalkozik a Heti Napló vasárnap este a szokott időben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink