Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-12 21:26:00

Több pénzt akarnak a kelet-európai országok, ezért ellenzik a zöld new dealt

A magyar kormány is szeretné, ha 2050-re klímasemleges lenne Európa, és készen áll arra, hogy egy erről szóló megállapodást aláírjon.” Ezt mondta Orbán Viktor Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozó előtt, amelyen a klímaváltozás elleni harc a fő téma. A kormányfő szerint csakis nukleáris energiával lehet elérni, hogy Európa karbonsemleges legyen.

Klímavédelem: Több pénzt akarnak a Kelet-Európaiak ezért ellenzik a zöld new dealt

 

Klímaügyi vészhelyzet – ez állt azon a méretes transzparensen, amelyet a Greenpeace aktivistái függesztettek fel az Európai Tanács székházának homlokzatára a brüsszeli uniós csúcs előtt. A rendőrség azonban darut hozott, ennek segítségével hozták le az aktivistákat, akiket aztán őrizetbe vettek. A klímaváltás első helyen szerepelt a délutáni csúcstalálkozó napirendjén.

"A klímasemlegesség fontos cél Európa jövője szempontjából. Sokat kell invesztálnunk a kutatásba, az innovációba és új projektekbe. Remélem, hogy sikerül megegyezésre jutnunk" – mondta Charles Michel, az Európai Tanács vezetője.

A klímasemlegességet, illetve karbonsemlegességet az EU most bemutatott új programja, a Zöld New Deal alapján 2050-re érnék el a tagországok. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság szereplői által kibocsátott káros anyag mennyisége nem lehet több annál, mint amennyit a természet képes semlegesíteni. Magyarország, Lengyelország és Szlovákia azonban több pénzt követel az átmeneti időszakra, például azért, mert atomerőműveket építenének.

"A csata közép-európai és magyar nézőpontból arról fog szólni, hogy ne engedjük meg a brüsszeli bürokratának azt, hogy megint a szegény emberekkel és a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit" – jelentette ki Orbán Viktor Brüsszelben.

A kormányfő szerint Magyarország is szeretné elérni a klímasemlegességet, de világos pénzügyi garanciákat vár.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink