Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-12 14:59:00

Orbán újabb csatát vizionál, nem enged a nukleáris energiából

Nukleáris energia nélkül nincsen karbonsemleges Európa – ezt nyilatkozta Orbán Viktor a ma kezdőd brüsszeli EU-csúcs előtt, ahol kiemelt prioritást élvez a környezetvédelem. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy készek aláírni a megállapodást, de ahhoz pénzügyi garanciák kellenek, hogy ne a szegény emberekre háruljon a klímavédelem elleni harc költsége.

Orbán: Tárgyalás és csata előtt vagyunk

„Tárgyalás és csata előtt vagyunk” – ezt mondta Orbán Viktor a ma kezdődő brüsszeli EU-csúcs előtt. Emiatt csak az álláspont lényegét tudja összefoglalni – tette hozzá a miniszterelnök –, már ami a klímamegállapodást illeti.

A tervek között szerepel a közös állásfoglalás, miszerint 2050-re az egész európai gazdaságot karbonsemlegessé fogják átalakítani. Ez egy hatalmas vállalkozás, mert a klímaváltozás „az egy nagy baj” Orbán szerint. Azt is mindenki tudja ugyanakkor, hogy ez rengeteg pénzbe kerül – folytatta.

A magyar kormány álláspontja is az, hogy készek aláírni erről a megállapodást, de egy dolgot kell elkerülni, szerinte erről szól a mai „csata” a közép-európai nézőpontból. Nem szabad megengedni a brüsszeli bürokratáknak azt, hogy a szegény emberekkel és szegény országokkal fizettessék meg a klímavédelem elleni harc költségeit, ezért világos pénzügyi garanciákra van szükség.

A nukleáris energia jövője is „oldalági tárgyalási téma”. A miniszterelnök azt szeretné elérni, hogy minden támadást, kritikát félretegyenek a nukleáris energiával szemben, mert enélkül „nincs karbonsemleges európai gazdaság”. Ez a mai küzdelem tétje – zárta nyilatkozatát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink