Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-10 13:21:00

Első helyen állnak a 16 éves magyar fiúk alkoholfogyasztásban Európában

A magyar fiatalok igen elkelő helyen állnak az alkoholfogyasztásban, Európában – ezt mondta Zacher Gábor az ATV Start című műsorban. Csakúgy, mint a magyar lakosság. Ezért is lenne jó – tette hozzá a toxikológus –, ha ez utóbbi mutatóban a magyar futball színvonalát érnénk el. Közben a Momentán társulat programot indított, amelyben az alkoholfogyasztásra igyekeznek felhívni a figyelmet, interaktív előadásokon keresztül.

 

Edukációs program indul a középiskoláknak az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban a minap – egy novemberben készült online felmérés nyomán – kiderült, hogy a 14-18 év közötti fiatalok negyede legalább hetente iszik alkoholt. A Szétcsúszva program részeként lefolytatott kutatás szerint a 15 évet betöltöttek 80 százaléka már kipróbálta az alkoholt, a felmérésben részt vett 18 év alattiak pedig kevesebb, mint 3 százaléka nem ivott még soha.

Ehhez kapcsolódóan a Momentán társulat egy előadással készül a fiataloknak, amelybe Zacher Gábor is csatlakozott szakértőként. A toxikológus az ATV Start című műsorban a felmérésre utalva elmondta, hogy nagyjából azokat a számokat kapták vissza, amit sejtettek, és semmiféle változás nem történt az utolsó harminc évben. A programra pedig azért van szükség – folytatta –, mert változásra van szükség.

A Momentán társulat tagja hozzátette, hogy ez egy nemzetközi program, amely már más országokban is megjelent. Benke Bence azt is elmondta, hogy két részből áll, az első fél órában egy előadás keretein belül mutatnak be egy történetet, majd a második felében lehet kérdezni, és elmondani, hogy mit tettek volna másként.

Nem arra igyekeznek rábírni a fiatalokat, hogy ne igyanak semmit, hanem, hogy kommunikáljanak a felnőttekkel, ha problémáik vannak. A Momentán társulat még mindig várja az iskolák jelentkezését, akik ezt honlapjukon érik el. 

Bár a drogokról több szó esik, az alkoholbetegség komolyabb probléma Zacher Gábor szerint, mert ez utóbbi nagyjából 800 ezer embert érint, vagyis „minden bő családban legalább egy akad”. A középiskolások azonban még nem alkoholbetegek, hanem valamilyen szinten „isznak”. Mint mondta, Magyarország ezen a területen is jobban teljesít, hiszen a 16 éves magyar fiúk az elsők, a lányok a harmadik helyen állnak az alkoholfogyasztás terén Európában. A magyar lakosság is előkelő helyen áll az összevetésekben, ezért is lenne jó – tette hozzá –, ha ebben elérnénk a magyar futball színvonalát.

Bár alkoholbetegségről a fiatalok esetében nem beszélhetünk a toxikológus szerint, de egy részük naponta fogyasztja, ami szerinte „gáz”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink