Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-09 10:46:00

Vidnyánszky szerint a kormány "demokratikus módon kezelné a színházak évtizedes problémáit"

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója az M1-en azt mondta, örülnek a törvénytervezet tartalmának.

Vidnyánszky szerint a kormány "demokratikus módon kezelné a színházak évtizedes problémáit"

Az elnök elmondta, minden színházzal tárgyalna a kormány, s a társulatok háromféle megoldás közül választhatnak: az önkormányzat maga finanszírozza a működést vagy minisztériumi fenntartásba kerül, esetleg közösen oldják ezt meg.

Hozzátette, jelenleg igazságtalan a rendszer, hiszen például a Fővárosi Önkormányzat átlagosan 20 százalékkal kevesebb támogatást ad a színházainak, mint a vidéki települések.

Ugyanakkor vidéken is eltér a támogatás mértéke, hiszen van olyan intézmény, amely a működési költségének körülbelül a 40 százalékát kapja, míg egy másik a 60 százalékánál is több finanszírozásban részesül - tette hozzá.
Kijelentette, nagyon örülnek a törvénytervezet tartalmának, hiszen az lehetőséget jelent az "újratervezésre", és az igazságtalanságok megszüntetésére.

Jelezte, hogy a színházak támogatásának majdnem a 80 százaléka a fenntartó minisztériumtól jön, miközben a tárcának nincs beleszólása a társulatok ügyeibe.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink