Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-07 19:19:00

Végtagtöréssel érkező betegeket küldtek el a Honvédkórházból

19 súlyos sérült miatt elküldték a végtagtöréssel érkező betegeket a Honvédkórház sürgősségi osztályáról péntek délután. A kórház szerint az ellátást nem felfüggesztették, csak átcsoportosították a betegeket. A DK szakpolitikusa szerint viszont a magyar kórházi rendszer zászlóshajója kapitulált egy átlagos napon. További részletek a videóban.

Alig látni mentőautót a Honvédkórház bejáratánál szombat délután. 24 órával korábban viszont tucatnyi esetkocsit irányítottak máshová ugyaninnen. A Népszava arról írt, hogy


a sürgősségi osztály péntek déltől leállította a végtagtöréssel érkező betegek fogadását és a Péterfy baleseti központjába, a János Kórházba, illetve a Merényibe küldték őket.

Mint utóbb kiderült a kórház szerint azért, mert 19 másik súlyos sérült ellátása kötötte le az osztály dolgozóit.

A Honvédkórházban elismerték, hogy bizonyos betegek ellátását felfüggesztették egy időre. Az erről szóló híreket azonban felesleges pánikkeltésnek nevezték. Közleményükben azt írták, hogy az ilyen esetekben a betegek biztonságát éppen a kórházak közötti feladatmegosztás garantálja.

A Mentőszolgálat szerint a betegek átcsoportosítása éppen azt igazolja, hogy jól sikerült megszervezni az ellátást Budapesten.

"Minden sérült a lehető leggyorsabban kaphatott ellátást. Vonatkozik ez apolitraumatizált legsúlyosabb sérültekre, akiket a Honvédkórház látott el és vonatkozik ez a többi sérültre is, akiknek lehet hogy többet kellett várniuk, mint egy átlagos napon, de minden csúszós reggel, amikor hirtelen fagynak le az utak, sajnos több sérültet jelent és ez átmeneti terhelést jelent a traumatulógiai centrumokban." - nyilatkozta Győrfi Pál az ATV Híradónak.

Pénteken 3400 esethez riasztottak mentőt országosan, ebből 1000 alkalommal a fővárosban. Karambolok, gázolások és más balesetek sérültjeit vitték kórházba.

"Nem volt semmilyen vészhelyzet. Az időjárásnak megfelelő útviszonyok voltak, nem volt tömegrendezvény, ami megnövelte volna a balesetek számát és a magyar kórházi rendszer zászlóshajója kapitulál. Tehát nincs a rendszerben annyi tartalék, hogy egy ilyen helyzetben mozgósítható szakemberek, mozgósítható műtősök lennének." - fejtette ki Komáromi Zoltán a DK egészségpolitikusa riporterünknek.

A sürgősségi ellátást érintő reformokról egyébként épp a héten nyilatkozott elismerően a szaktárca minisztere.


"Senki nem hitte el, legalábbis a hozzáértőket leszámítva nagyon kevesen, hogy meg lehet szervezni a sürgősségi betegellátást ennek az évnek január elsejéig." - mondta Kásler Miklós.

A kórház közleménye szerint a végtagtöréses betegekre vonatkozó ideiglenes zárlat péntek este 8-ig tartott.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink