Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-05 15:29:00

Varga Mihály szerint nem lenne jó, ha az EU felügyelné a pénzmosás elleni küzdelmet

Az uniós pénzügyminiszterekből álló Ecofin ülésének kiemelt témája volt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés stratégiája az Európai Unióban, de Varga Mihály úgy vélte: magyar részről aggályos a felügyeleti funkciók EU-s szintű intézményekre való áthelyezése.

Varga Mihály szerint nem lenne jó, ha az EU felügyelné a pénzmosás elleni küzdelmet

A felügyelet a közös szabályok betartása felett őrködne, de a pénzügyminiszter szerint 

"a részletes, naprakész információkkal rendelkező nemzeti hatóságok hatékonyabban tudják kezelni az unió előtt álló kihívásokat."

Varga Mihály szerint az Ecofin határozatában olyan megállapításokat is tett, miszerint Magyarország nem tett megfelelő intézkedéseket a jelentős eltérés eljárásában a költségvetési követelmények teljesítésére. De ezzel a magyar kormány nem ért egyet, Varga szerint az unió által megadott korrekciók szükségtelenül fékeznék a magyar gazdaság teljesítményét.

A pénzügyminiszterek megvitatták az EU fejlődő országok számára nyújtott nemzetközi fejlesztés-finanszírozás intézményi rendszerének átalakításáról szóló javaslatot is. Erről annyit árult el a minisztérium, hogy Vargáék szerint a fejlesztések finanszírozását a tömeges migrációt kibocsátó országokban kellene növelni, a kiváltó okokra helyben megoldást találni beruházásokkal, munkahelyek teremtésével, infrastruktúrák kiépítésével.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink